Gradovi

Građani razgovarali sa Mićićem, najviše pitali za infrastrukturu i privredu

Građani razgovarali sa Mićićem, najviše pitali za infrastrukturu i privredu
Foto: Grad Bijeljina | Bijeljinci razgovarali sa Mićićem, najviše se interesovali za infrastrukturu i privredu

BIJELJINA - Građani Bijeljine juče su imali priliku da u okviru "Foruma odgovornosti", u neposrednom razgovoru sa gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem i načelnicima gradskih odjeljenja, dobiju odgovore na pitanja iz djelokruga rada Gradske uprave, a najviše su ih zanimali planovi za nove infrastrukturne projekte, pozicija i razvoj privrede, najavljena gradnja autoputa i stepen zaštićenosti Semberije od poplava.

U Galeriji Centra za kulturu "Semberija" emitovan je kratak film o privrednim potencijalima Grada Bijeljina, nakon čega je Mićić istakao da je Bijeljina grad koji se najbrže razvija u cijeloj BiH.

"Bijeljina je jedan od nekoliko gradova u Republici Srpskoj koji imaju sertifikat za povoljno poslovno okruženje (BFC) i jedini smo grad koji zadovoljava čak 95 odsto zahtjeva BFC-a. U 2019. godini učinili smo mnogo za razvoj Grada, uključujući najznačajniji pojedinačni projekat - izgradnju kanalizacione mreže, u koji je uloženo 85 miliona KM, a sigurni smo da će i izgradnja auto-puta teritorijom Semberije uticati na mnoge pozitivne promjene", naveo je Mićić.

On je naglasio da je u Gradu postavljeno 320 kilometara gasovodne mreže i da je izgradnja gasovoda od Bijeljine do Šepka koštala 30 miliona evra, od čega je Grad Bijeljina obezbijedio 20 odsto novca.

"Već naredne godine očekujemo prelazak mnogih domaćinstava i preduzeća sa grijanja čvrstim gorivima na gas, što bi trebalo da smanji zagađenost tokom zimskog perioda. Ponosan sam što smo započeli izmiještanje autobuske stanice iz centra grada, što su zaživjele poslovno-industrijske zone, što prvi put nakon velikih kiša voda nije poplavila Janju, ali nastavljamo istim tempom – pri kraju je završetak uređenja kanala Dašnica i Obodnog majevičkog kanala, ali i velika ulaganja u sport", dodao je Mićić.

Foto: Grad Bijeljina
Foto: Grad Bijeljina

Govoreći o saradnji sa Vladom Republike Srpske, gradonačelnik Bijeljine je podsjetio da je uz njenu pomoć dobijeno zemljište za izgradnju nove autobuske stanice, ali da očekuje i podršku pri izgradnji velike sportske hale koja će moći da primi do 4.000 gledalaca.

"Uspješno je realizovan i projekat navodnjavanja u Donjem Crnjelovu, a moguće je da će biti nastavnjen kroz Obarsku. Imamo odličnu saradnju i sa međunarodnim organizacijama, pa smo posredstvom Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije realizovali mnogo manjih projekata, od kojih je građanima najdraže uređenje Gradskog parka u kojem su postavljeni novo igralište i teretana na otvorenom", naveo je Mićić.

On je najavio da je u narednom periodu, između ostalog, planirana izgradnja dvije javne garaže – na mjestu sadašnje Autobuske stanice i kod Zelene pijace, izgradnja savremenog Vatrogasnog doma, kao i da će novoosnovano Gradsko pozorište odigrati prvu predstavu početkom februara.

Građani su gradonačelniku postavili oko trideset pitanja, interesujući se o mogućnostima za sniženje komunalnih taksi, korigovanje trase budućeg autoputa, privredni razvoj, ekologiju, ali i za infrastrukturna pitanja u mjesnim zajednicama, finansiranje u oblasti sporta i podršku za srednjoškolce i studente.

Proteklih godina praksa organizovanja "Foruma odgovornosti" postala je tradicija Gradske uprave. Ovaj način direktene komunikacije sa građanima jača transparentnost rada lokalnih vlasti i osnažuje povjerenje građana u lokalne institucije, a rad gradonačelnika preispituje se od strane građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije