Gradovi

Bošnjak: Vlada KS izdvojila preko 40 miliona KM za komunalnu privredu

Bošnjak: Vlada KS izdvojila preko 40 miliona KM za komunalnu privredu
Foto: Vlada KS | Bošnjak: Vlada KS izdvojila preko 40 miliona KM za komunalnu privredu

SARAJEVO - Povodom istupa u javnosti i najave protesta Samostalnog sindikata radnika komunalne privrede u Federaciji BiH, Kantonalni odbor Sarajevo, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostprnog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Bojan Bošnjak izjavio je da Vlada KS i resorno ministarstvo kontinuirano čine sve da unaprijede uslove rada u komunalnoj privredi.

Ministar je istakao da u potpunosti razumije zahtjeve radnika u komunalnoj privredi Kantona Sarajevo, dodavši da je u ovoj godini izdvojeno preko 40 miliona KM za komunalnu provredu, što se može smatrati rekordnim izdvajanjem do sada.

"Dosadašnja povećanja plata radnicima u komunalnim preduzećima su za 2022. godinu iznosila 80 KM, dok je povećanje za 2023. godinu iznosilo dodatnih 100 KM uz obavezna poreska izdvajanja. Moj lični stav je da se radnicima u komunalnoj privredi u Kantonu Sarajevo trebaju povećati plate, ne za 100 KM nego za 200 KM, samo u toj situaciji bi bile upitne isplate plata za mjesec novembar i decembar ove godine. Likvidnost komunalnih preduzeća ne smiju doći u pitanje. Poskupljenja i uslovi života su sve veći i s te strane su zahtjevi za povećanje plata u komunalnim preduzećima zaista opravdani", rekao je ministar Bošnjak i dodao da su u okviru pregovora od tri tadašnja zahtjeva našli rješenja za dva.

"Za zahtjev koji se odnosi na povećanje od 100 KM za plate radnika, u ime Vlade Kantona Sarajevo smo ponudili povećanje od 50 KM, jer je to maksimum koji naša komunalna preduzeća mogu finansijski podnijeti", rekao je ministar Bošnjak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije