Gradovi

Budak istjeran iz Mostara, Šantić se vraća u rodni kraj

Budak istjeran iz Mostara, Šantić se vraća u rodni kraj
Foto: Nezavisne novine | Budak istjeran iz Mostara, Šantić se vraća u rodni kraj

MOSTAR – Gradsko vijeće Mostara donijelo je odluku na današnjoj sjednici o promjeni šest spornih naziva mostarskih ulica

Tako će Ulica Mile Budaka biti Ulica Alekse Šantića, koji je rođen u Mostaru, dok će Ulica Vokića i Lorkovića postati Ulica Tina Ujevića. Ulica Rafaela Bobana biće fra Ljudevita Laste, Ulica Đure Spuževića nosiće ime po Ici Voljevici, dok će Ulica Jure Francetića postati Humska ulica, a Ulica Ive Zelenike postaje ulica Ciglana.

Za ovu Odluku glasalo je 25 vijećnika, suzdržanih je bilo njih osam, dok nijedan vijećnik nije bio protiv. Nije usvojen prijedlog opozicije da Ulica Ive Zelenike nosi naziv Ulica Mate Zelenike, a Ulica Rafaela Bobana da dobije naziv Ulica ženske solidarnosti.

Sudeći prema toku sjednice o ulicama grada na Neretvi još će biti riječi jer je Irma Baralija, vijećnica Naše stranke, tražila da žene koje su ostavile trag u ovome gradu, takođe, dobiju ulicu, jer malo ulica nosi ime po njima.

Predsjednik Kluba vijećnika HRS-a Silvio Bubalo tražio je da se na dnevni red uvrsti tačka izmjene naziva Ulice maršala Tita u Ulicu kralja Stjepana Tomaševića. Nakon što to vijećnici nisu podržali, iz HRS-a su saopštili  da će se ta tačka naći na idućoj sjednici Gradskog vijeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije