Gradovi

Čista Sana da ostane budućim generacijama

Čista Sana da ostane budućim generacijama
Foto: N.N. | Čista Sana da ostane budućim generacijama

SANSKI MOST - Ekološka manifestacija "Dan rijeke Sane" održana je danas u svim gradovima i općinama koji se nalaze u slivu ove rijeke u cijeloj BiH, a centralni događaj organizovan je u Sanskom Mostu.

Ovo je već 19. godina kako se organizuje ova manifestacija i njome se želi skrenuti pažnja javnosti na važnost očuvanja rijeke Sane i njenog ekološkog sistema.

Program je započeo na izvoru rijeke, u selu Donja Pecka, kod Ribnika, gdje je zahvaćena voda u ekološku štafetu "Akva Sana", a potom je štafeta prešla put dugačak 144 kilometra, kroz sva mjesta koja se nalaze u slivu rijeke.

Manifestacija je okončana u Novom Gradu gdje je voda s izvora, zahvaćena u štafetu, simbolično izlivena na ušću Sane u Unu, čime se željelo poručiti da rijeku treba očuvati i zaštititi, kako bi bila jednako čista cijelom dužinom svoga toka.

I ovogodišnja manifestacija održana je pod sloganom "Da nam sija, da nam blista, da nam Sana bude čista!", te je još jednom istaknuto nezadovoljstvo zbog najave izgradnje novih hidroenergetskih objekata na toj rijeci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije