Gradovi

Crteži mališana iz Tuzle za svemirsko odijelo NASA

Crteži mališana iz Tuzle za svemirsko odijelo NASA
Foto: N1 | Crteži mališana iz Tuzle za svemirsko odijelo NASA-e
N.N.

TUZLA – U Tuzli je juče organizovana prva radionica sa djecom pacijentima sa odjela onkologije i hematologije u dječijoj bolnici UKC-a Tuzla na kojoj će djeca oboljela od raka razgovarati sa astronautkinjom NASA Nikol Stot.

Mladi pacijenti su preko Skypea razgovarali sa Stot dok su radove koji će biti korišteni za pričvršćivanje na repliku od strane izvođača NASA svemirskog odijela.

Mališani odjela hematologije i onkologije na UKC-u Tuzla, naslikali su svoje radove uz pomoć umjetnice Edine Selesković, koji će potom biti prikazani na replici svemirskog odjela zajedno sa radovima djece oboljele od raka širom svijeta. ILC Dover koji izrađuje NASA odijela, pričvrstiti će dječije radove na predivnu repliku nazvanu Exploration (Istraživanje).

Ovo će biti četvrta serija umjetničkih svemirskih odijela uključujući serije Nada, Hrabrost i Ujedinjenost. Mališani će takođe bojiti umjetničke razglednice i poruke a koje će biti poslate astronautima Internacionalne svemirske stanice (International Space Station/ ISS) kao dio međunarodne kompilacije elektronskih umjetničkih radova.

Projekat umjetničkog svemirskog odijela ima za cilj podizanje globalne svijesti o bolesti raka koja pogađa djecu i promoviše moć liječenja umjetnošću.

Takođe, projekat pruža priliku mladim pacijentima oboljelim od raka da vide svoje umjetničke radove kako orbitiraju oko Zemlje te, bivaju prikazani u Svemirskom centru Hjuston koji je ujedno i centar za posjetioce te globalne forume a sve sa misijom širenja inspirativnih poruka nade, hrabrosti i ujedinjenja djece i porodica širom svijeta.

Ovim radovima povezana su tri velika inspirativna projekta - Art Space Suit pod podrškom NASA-e, Project Postcard umjetnice Marie Lanas te projekat Think Freedom bh. umjetnice Edine Selesković.

(N1)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije