Gradovi

Dan slovenske pismenosti: Istina zapisana na ćirilici nikada neće nestati

Dan slovenske pismenosti: Istina zapisana na ćirilici nikada neće nestati
Foto: N.N. | Dan slovenske pismenosti: Istina zapisana na ćirilici nikada neće nestati

TREBINJE - Zaštita ćirilice neophodna je ne samo zato što je to autohtono srpsko pismo, već i zbog toga što je u pitanju pismo na kome su pisane naše prve knjige, zaključeno je u Trebinju na manifestaciji organizovanoj povodom Dana slovenske pismenosti - Dana svetih Ćirila i Metodija, na kojoj su organizovani izložba kaligrafskih radova koje su radili trebinjski osnovci i predavanje protojereja stavrofora Gojka Perovića sa Cetinjske bogoslovije.

Napominjući da i sam dolazi sa Cetinja, grada koji je spomenik ćirilice, jer je u njemu nastala prva štampana knjiga na slovenskom jugu, Oktoih, zatim Psaltir, Casnoslovlje, protojerej stavrofor Perović je istakao da su u pitanju knjige iz kojih su služene prve liturgije i čije su prve riječi "amin" i "Bože, pomozi".

"Od tada pa do danas na ovom pismu imamo izdanja štamparije Crnojevića, vladiku Danila, Svetog Petra Cetinjskog, Svetog Vasilija Ostroškog, njegova pisma, Njegoševa djela, djela Marka Miljanova, Jovana Dučića i sve je zapisano na ćirilici", istakao je protojerej stavrofor Perović.

Ne želeći da nipodaštava značaj svjetskih jezika, otac Gojko je napomenuo da je bitno preferirati svoje pismo i sačuvati svoju predačku tradiciju budućim generacijama. Iako smo, kako kaže, svjedoci da se danas mijenjaju forme ljudske komunikacije, a da će tehničke mogućnosti komunikacije napredovati dok Bog bude htio, on dodaje da istina zapisana na ćirilici nikada neće nestati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije