Gradovi

Doboj gradi spomen-park poginulim borcima

Doboj gradi spomen-park poginulim borcima
Foto: Sanja Čakarević | Doboj gradi spomen-park poginulim borcima

DOBOJ - Skoro tri decenije nakon završetka rata imena boraca koji su poginuli tokom sukoba devedesetih godina prošlog vijeka biće uklesana u spomenik, koji će o trošku Gradske uprave biti sagrađen u kompleksu spomen-parka.

To je najavljeno nakon sastanka Predsjedništva Gradske boračke organizacije Doboj i gradonačelnika Borisa Jerinića.

"Mislim da smo danas donijeli jednu od odluka koju je trebalo možda donijeti prije 20 godina, ali, eto, mi smo uspjeli da dođemo skoro do cilja, tj. s početkom gradnje spomen-parka. Zamišljen je tako da budu naravno uklesana imena, a ispod samog spomenika će biti prostorija u kojoj će biti slike poginulih boraca, svih 1.864", rekao je Pero Tubić, predsjednik Predsjedništva Gradske boračke organizacije Doboj.

"Vjerujem da je ovo nešto što je trebalo da se uradi 20-30 godina ranije, ali ono što me definitivno raduje jeste to da su upravo ovi članovi Predsjedništva bili istrajni, da su bili predani tom zadatku i da su oni završili i usaglasili kompletan projekat. Sada je pored tih administrativnih stvari bitno obezbijediti finansijska sredstva. Ja sam siguran da će grad Doboj preuzeti tu obavezu na sebe, ali vjerujem i u podršku Vlade RS i Kabineta predsjednika, tako da ćemo zajednički svim snagama gledati da završimo taj projekat što ranije", kazao je dobojski gradonačelnik Boris Jerinić.

O gradnji spomenika poginulim borcima pričalo se godinama, sporna je bila lokacija, ali je kao kompromis za gradnju spomen-parka usaglašena pozicija u Ulici Jug Bogdana. 

"On se nalazi neposredno uz Hram Presvete Bogorodice koji je isto tako spomen-hram svim palim junacima u gradu Doboju. Njihova imena jesu ispisana u tom hramu, i on sam je spomenik, ali pored toga treba nam i ovaj centralni spomenik koji će biti centralni dio parka.

Imamo već sada jasan, definisan glavni projekat. Do sada smo bili na idejnim rješenjima, a sada imamo glavni projekat. Usaglasili smo se i dogovorili da ćemo u nekom skorijem periodu pokrenuti proceduru javne nabavke i dobijanjem, tj. potpisivanjem ugovora krenuti u izgradnju istog. Ja vjerujem da ćemo otprilike u šestom-sedmom mjesecu taj posao završiti", izjavio je Jerinić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije