Gradovi

Dobojlije najviše zaziru od komunalne naknade

Dobojlije najviše zaziru od komunalne naknade
Foto: Ilustracija | Dobojlije najviše zaziru od komunalne naknade

DOBOJ - Od svih računa koji im stižu u poštansko sanduče, odnosno usluga koje moraju platiti, Dobojlije najviše zaziru od komunalne naknade, zbog čega u lokalnom Udruženju za zaštitu potrošača najviše prigovora dobiju na račun Direkcije za izgradnju i razvoj grada (DIRG), koja naplaćuje tu mjesečnu obavezu.

 "Građani kažu da nisu imali informaciju da treba to da plaćaju, tako da sada dobijaju odluke, odnosno rešenje o izvršenju za neku obavezu za koju nisu ni znali. Znači, komunalna naknada je uvedena 2012. godine, a niko nije dobio rešenje, većinom se ne dobijaju računi, nego su sada dobili opomene. Građani žele da se zaštite od dugova koji su stariji od pet godina", priča Snežana Šešlija, predstavnica Udruženje za zaštitu potrošača.

Kako da odlazak u DIRG, ali i druga preduzeća koja im pružaju usluge, bude što manje stresan za građane trebalo bi da im pojasne u tek osnovanom Savjetu za zaštitu potrošača, čiji predsjednik nije želio davati izjave medijima pravdajući se da je tek odnedavno na toj poziciji i da treba da se upozna sa materijom.

"Savet prvenstveno služi da bi svaka od odluka, izveštaj o radu, povećanje cena, smanjenje cena, donošenje odluka o otpisivanju nekih velikih dugova koji opterećuju budžet, znači sve ono što je u delatnosti javnih preduzeća koja nam pružaju ekonomske usluge, da prolaze kroz filter Saveta", rekla je Šešlija.

Dobojlije, kažu u Udruženju potrošača, prigovaraju i na usluge grijanja koje im pruža "Gradska toplana", ali takva situacija je i u ostalim gradovima BiH, poručio je Saša Marić, ombudsman za zaštitu potrošača BiH.

"To se odnosi i na isporuku električne energije, vode... Tu su najčešće problemi da stavke na računima nisu uredne, da potrošači žele da se mogu izdvojiti na pojedinačna brojila i slično. Konkretno kod grijanja i vode se žele isključiti sa kolektivne mreže, imati pojedinačne priključke ili, recimo, ne koriste te jedinice jer su vikend objekti i žele ih imati samo za neke paušale koje plaćaju nekoliko puta godišnje", pojasnio je Marić.

 Braco Vrančić, rukovodilac Odsjeka za zaštitu potrošača u Ministarstvu trgovine i turizma RS, podsjetio je da sva javna preduzeća koja pružaju usluge moraju imati komisije za rješavanje prigovora potrošača.

"Većina ima, ali to ne znači da sva baš i poštuju procedure i prava potrošača", kazao je Vrančić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije