Gradovi

Dom penzionera novo žarište u Tuzli

Dom penzionera novo žarište u Tuzli
Foto: N.N. | Dom penzionera novo žarište u Tuzli

BANJALUKA, TUZLA - Virus korona potvrđen je kod 23 korisnika Doma penzionera u Tuzli, od kojih je pet trenutno hospitalizovano u kovid bolnici Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

"Zdravstveno stanje pacijenata koji su hospitalizovani trenutno je stabilno, a tri pacijenta imaju srednje tešku kliničku sliku, dok je dvoje sa blažom kliničkom slikom", rekao je Admir Muslimović, stručni saradnik Doma penzionera Tuzla za odnose s javnošću. Kako je objasnio, jedna njihova korisnica imala je zakazanu operaciju katarakte te je nekoliko dana radila potrebne pretrage.

"Neposredno pred operaciju testirana je na virus korona u skladu s procedurama UKC Tuzla, a nalaz je bio pozitivan", kazao je Muslimović i dodao da je to nulti pacijent u ovom domu.

Prema njegovim riječima, nakon toga su testirani svi korisnici koji su bili s njom u kontaktu, od kojih je 15 negativno.

"Štićenici kod kojih je potvrđen kovid-19 smješteni su na šestom spratu Doma penzionera, koji je pretvoren u izolatorij, a obezbijeđeno je posebno osoblje koje nije u dodiru s ostalim korisnicima", pojasnio je Muslimović.

Prema njegovim riječima, od kada je proglašena pandemije virusa korona do danas, poštovane su sve higijensko-epidemiološke mjere koje su izrečene naredbom Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH.

"Od marta, kada je zabilježen prvi slučaj, pa sve do danas, zabranjene su posjete štićenicima naše ustanove, zabranjen je izlazak zaposlenima tokom pauze, temperatura se mjeri svakodnevno, a prostorije se dezinfikuju tri puta dnevno", ističe Muslimović i dodaje da je Dom penzionera u Tuzli posljednji dom za stara lica u BiH gdje je ušao virus korona.

Prema njegovim riječima, pored korisnika ovog doma, virus korona potvrđen je i kod sedam zaposlenih koji se trenutno nalaze u izolaciji.

Na sastanku Kriznog štaba Bolnice "Sveti vračevi" u Bijeljini rečeno je da je na liječenju u bijeljinskim kovid bolnicama 110 bolesnika, više od polovine hospitalizovanih ima tešku kliničku sliku, a među njima je oko 30 životno ugroženih.

"Ponovo bilježimo rast prijema pacijenata sa teškom kliničkom slikom, među kojima ima i mladih osoba. Zasad imamo dovoljno kapaciteta, ali ukoliko se u narednom periodu bude povećavao broj hospitalizovanih, naši kapaciteti će biti iscrpljeni", rečeno je na sastanku Kriznog štaba Bolnice "Sveti vračevi".

Dodaju da je epidemiološka situacija sve teža i da sve više prijeti, a s obzirom na to da zimski period pogoduje širenju virusa, pridržavanje mjera zaštite mora biti dosljedno.

"U vrijeme pandemije neophodna je potpuna odgovornost svakog pojedinca, vjerovanje ljekarima i zdravstvenim radnicima i neširenje neprovjerenih informacija. Samo zajedno možemo biti uspješni u borbi protiv virusa korona", poručili su iz Kriznog štaba pomenute bolnice.

U BiH su u posljednja 24 sata registrovane 1.293 osobe pozitivne na virus korona, u FBiH 896, u RS 349 i u Brčkom 48, a prijavljeno je 46 smrtnih slučajeva, od čega su 23 u FBiH, 21 u RS i dva u Brčkom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije