Gradovi

"E-matičar" stigao u Srebrenicu

"E-matičar" stigao u Srebrenicu
Foto: Ilustracija | "E-matičar" stigao u Srebrenicu

SREBRENICA - Aplikacija "e-matičar", koja omogućava elektronsko podnošenje zahtjeva za dostavu ličnih dokumenata na kućnu adresu, pokrenuta je danas u Matičnoj službi opštine Srebrenica.

Opština je ovu aplikaciju izradila uz podršku Misije OEBS-a u BiH, a osim opštinske šalter sale, obuhvata i Matični ured u Skelanima.

Opštinski administrator Emir Hajdarbegović rekao je da će "e-matičar" olakšati proceduru izdavanja dokumenata.

"Aplikacija se odnosi na elektronsko podnošenje zahtjeva za izdavanje izvoda iz matične knjige rođenih, vjenčanih i umrlih, te uvjerenja o državljanstvu", naveo Hajdarbegović, koji je izradio ovu aplikaciju.

Hajdarbegović je rekao da popunjavanjem aplikacione forme "e-matičar", na službenoj internet stranici opštinske uprave Srebrenica, lica čiji se lični podaci vode u matičnim knjigama u ovoj lokalnoj zajednici imaju mogućnost da poruče domaći ili međunarodni izvod.

On je pojasnio da se dokument dostavlja na poštansku adresu naručioca nakon provjere podataka u matičnim knjigama i dostavljanja dokaza o plaćanju administrativne takse za željeni izvod.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za opštu upravu Sadmir Nukić podsjetio je da je opština Srebrenica prije nekoliko godina uvela mogućnost da njeni stanovnici koji žive širom svijeta, nakon što podnesu zahtjev dobiju neke od dokumenata poštom ili putem imejl adrese.

Nukić je istakao da je Skupština opštine već usvojila odluku o izmjeni i dopuni Odluke o administrativnim taksama kojom je omogućeno da aplikacija "e-matičar" može da bude korištena za izdavanje navedenih dokumenata, a predviđena je i taksa kojom se pokrivaju troškovi slanja u zemlju u kojoj podnosilac zahtjeva živi.

Korisnici usluge "e-matičar" treba da imaju u vidu da brzina kojom će dobiti traženi obrazac ili obrasce na navedenu poštansku adresu ne zavisi od opštinske administracije, te da se shodno Zakonu o zaštiti ličnih podataka opština Srebrenica obavezuje na čuvanje ličnih podataka za lica koja koriste ovu uslugu.

Iz opštine Srebrenica poručuju da aplikacijom "e-matičar" nastoje da omoguće što lakšu proceduru dobijanja izvoda potrebnih dokumenata. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije