Gradovi

"Enormno" zapošljavanje na dnevnom redu

"Enormno" zapošljavanje na dnevnom redu
Foto: N.N. | "Enormno" zapošljavanje na dnevnom redu

BIHAĆ - O temi prekomjernih zapošljavanja u ustanovama i institucijama u Unsko-sanskom kantonu trebalo bi da raspravlja i Skupština USK na vanrednoj sjednici, koja bi trebalo da bude održana narednog ponedjeljka u Bihaću.

Njeno održavanje zatražili su poslanici SDA, Demokratske fronte i POMAK-a, a u njihovom zahtjevu se navodi informacija kako je u proteklih 10 mjeseci u kantonalnim ustanovama i institucijama radno angažovano oko 750 osoba.

Navodi se kako je ovo podatak Kantonalne poreske uprave te da su od navedene cifre 532 novouposlena zasnovala radni odnos, dok je njih 227 potpisalo ugovore o stručnom osposobljavanju.

"I na osnovu površne analize može se zaključiti da je ovakav nivo zapošljavanja drastično veći u odnosu na proteklih 10 godina i da ima jasne političke konotacije. Postoje ozbiljne indicije da se ovakvim enormnim zapošljavanjem na teret budžeta osiguravala podrška Vladi USK među pojedinim skupštinskim poslanicima. Pored toga, u ovom trenutku je aktuelno nekoliko desetina konkursa koji će rapidno povećati broj zaposlenih", navodi se u pomenutom zahtjevu.

Šef Kluba SDA u Skupštini USK Jasmin Musić smatra da ovi podaci treba da budu predmet ozbiljne rasprave.

"Prostom matematikom mi dolazimo do podatka da Vlada USK na budžet dovodi 2,5 osoba dnevno. Na sjednici očekujemo da nam direktor 'Unsko-sanskih šuma' iz A-SDA objasni kako je, uprkos financijskim problemima preduzeća, uspio naći novac za plate 262 novouposlena. Isto tako, želimo pitati direktora Kantonalne bolnice iz SDP-a na kojim radnim mjestima nalazi se 58 osoba koje su zasnovale radni odnos u bolnici, iako svi znamo da se naš kanton suočava s manjkom medicinskog kadra", kazao je Musić.

Prema njegovim riječima, očekuju se i odgovori na pitanja koliko novouposlenih posjeduje diplome škola iz Cazina, koje su nedavno bile predmet policijskih istraga, te su zapečaćene od strane Kantonalne inspekcije.

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić je prije nekoliko dana demantovao optužbe o prekomjernom zapošljavanju.

"Plasirane informacije su netačne i zlonamjerne, a koristili su se paušalni i selektirani podaci Poreske uprave. Zatražili smo izvještaj za svaku ustanovu i instituciju i moram reći kako je prije godinu dana, prije našeg dolaska na vlast, bilo zaposleno 7.770 radnika, a godinu dana poslije imamo u stvari 200 uposlenika manje", tvrdi Ružnić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije