Gradovi

Pratite nas na Google news

Fikret Abdić se vratio na posao

Fikret Abdić se vratio na posao
Foto: N.N. | Fikret Abdić se vratio na posao
Zlatan Čekić

VELIKA KLADUŠA-Načelnik Općine Velika Kladuša Fikret Abdić danas se vratio na posao u zgradu općinske administracije u tom gradu, nakon što je jučer pušten iz pritvora u kojem je proveo tri poslednja mjeseca.

 U pravnom timu koji zastupa Abdića naveli su kako je on pušten iz pritvora nakon što je Vrhovni sud Federacije BiH uvažio njegovu žalbu na produžavanje pritvora, nakon čega mu je Kantonalnu sud u Bihaću pritvor i ukinuo.

„Pojašnjenja radi, naš zahtjev da se Abdić pusti iz pritvora zbog učestvovanja u izbornoj kampanji Kantonalni sud nije ni rješavao, dok se ni Centralna izborna komisija BiH nije očitovala po ovome pitanju“, istakli su u pomenutom pravnom timu.

 Nakon što je pušten iz pritvorskih prostorija u zatvoru Luke u Bihaću, gdje je boravio, Abdića je u Velikoj Kladuši dočekao veliki broj članova i pristalica Laburističke stranke, čiji je osnivač i predsjednik.

On je tom prilikom održao i govor te najavio pobjedu na predstojećim izborima. Abdić je i kandidat te političke partije za još jedan mandat načelnika ove općine na predstojećim lokalnim izborima, pa su njegovi branioci od Kantonalnog suda tražili da mu se omogući sudjelovanje u izbornoj kampanji.

Podsjećamo da su nakon hapšenja u Velikoj Kladuši, polovinom juna ove godine, Abdić i njegov zamjenik Sulejman Silić, proveli mjesec dana u pritvoru, nakon čega je Silić, uz određene mjere zabrane, pušten na slobodu, dok je Abdiću pritvor produžen.

Pripadnici Federalne uprave policije uhapsili su Abdića po nalogu Tužilaštva USK, zbog sumnje za krivična djela korupcije i zloupotrebe službenog položaja, te povredu ravnopravnosti u obavljanju privredne djelatnosti.

Pored Abdića, uhapšeno je i šest njegovih bliskih saradnika, zaposlenika lokalne administracije.

Nakon davanja iskaza u policiji i Tužilaštvu USK u pritvoru su zadržani Abdić i pomenuti Silić, dok su ostali uhapšeni pristali na saradnju s isražnim organima i potom pušteni na slobodu.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije