Gradovi

Gastarbajter izgradio most i put u rodnoj grudi

Gastarbajter izgradio most i put u rodnoj grudi
Foto: N.N. | Gastarbajter izgradio most i put u rodnoj grudi

SANSKI MOST - O tome da ljubav prema zavičaju može biti bezgranična, svjedoči i primjer Ernada Alagića iz Starog Majdana, koji je sopstvenim novcem izgradio most preko rijeke Gračanice i betonirao lokalni put u dužini od preko stotinu metara u jednom dijelu ovoga mjesta.

Alagić kaže kako je još kao dječak, skupa s roditeljima, bježeći od ratnog vihora, otišao 1994. godine u Njemačku, gdje je potom nastavio živjeti.

U gradu Sarbrikenu već duže od dvije i po decenije radi kao građevinac, zasnovao je i porodicu, ali ljubav prema Starom Majdanu i dalje grije njegovo srce.

Ove godine došao je na ideju da sopstvenim novcem finansira izgradnju betonskog mosta preko rječice Gračanice, te da proširi, uredi i betonira lokalni put u dužini od oko stotinu metara u dijelu Starog Majdana gdje se nalazi i njegova kuća.

"Na ovome mjestu se decenijama nalazio drveni mostić koji je bio samo za pješake, pa je nekim domaćinstvima to bio veliki problem. Veće poplave bi ga znale odnijeti, pa ga je uvijek trebalo popravljati i obnavljati. Također, put je bio u veoma lošem stanju, a kako nadležne institucije nisu nalazile razumijevanje za ove probleme, odlučio sam da pomognem", kaže Alagić za "Nezavisne novine", a njega su pohvalili i podržali mještani.

Dodaje kako je u ove svrhe izdvojio oko 35.000 maraka, te skupa s ostalim mještanima organizirao radnu akciju kako bi se izgradila i popravila infrastruktura, koju će ubuduće biti na usluzi svima.

Alagić ističe kako je spreman i raspoložen da podrži i druge projekte od društvenog značaja, koji bi doprinijeli poboljšanju životnih uslova.

"Prije 27 godina morao sam otići iz Starog Majdana, ali on je zauvijek ostao u mome srcu. To je osjećaj koji se riječima teško može opisati, jer je za mene je ovo najljepše mjesto na svijetu i svi mi Majdanci se moramo potruditi da ljepše i bolje izgleda", kaže Alagić.

On ističe kako je ljubav prema zavičaju prenio na suprugu i troje djece i da svi rado posjećuju ovaj kraj.

Mještani Starog Mejdana sad imaju bolju infrastrukturu u naselju zahvaljujući potezu Alagića, kome su zahvalni na tome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije