Gradovi

I vlast i opozicija u Doboju spremni da ponovo izađu pred birače

I vlast i opozicija u Doboju spremni da ponovo izađu pred birače
Foto: N.N. | I vlast i opozicija u Doboju spremni da ponovo izađu pred birače

DOBOJ - I vlast i opozicija u Doboju poručuju da su spremni da ponovo izađu pred sugrađane, bez obzira na to kojeg datuma će se ponovo popunjavati glasački listići na ponovljenim izborima.

"Kad god da budu, mi ih čekamo, mi ćemo pobijediti, a njima (CIK BiH) neka je na čast što građane Doboja ti izbori koštaju dodatnih 600.000 KM. To vam je deset stanova za mlade bračne parove, tako da toliko o njihovoj svijesti i savjesti, ako je uopšte imaju", izjavila je Sanja Vulić, SNSD-ov poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

Ona je na poništenim lokalnim izborima bila nosilac liste te stranke za Skupštinu grada Doboj.

"Što se tiče ponavljanja izbora, i ja se slažem s tim da ne treba dugo čekati, nema potrebe da se čeka, znaju se igrači, znaju se kandidati, zna se ko je šta ponudio, ali zna se i ko je šta radio na dan izbora", poručio je Vedran Gligorić, predsjednik Izvršnog odbora dobojskih socijalista, koji je takođe bio nosilac liste 15. novembra.

Iz Kabineta gradonačelnika Borisa Jerinića saopšteno je da su obezbijeđena sredstva za ponavljanje izbora.

"Odjeljenje za finansije i Kabinet gradonačelnika su po donošenju odluke Suda BiH izvršili sve potrebne radnje i obezbijedili finansijska sredstva neophodna da bi se u roku od 14 dana, kako je zakonom predviđeno, održali novi lokalni izbori u Doboju. Grad Doboj, kako javnost, tako i CIK BiH, informiše da nema nikakvih prepreka, niti smetnji da se novi lokalni izbori održe u zakonskom roku. Sve što je do lokalne zajednice, u ovom slučaju grada Doboja, grad će obezbijediti u svrhu održavanja novih lokalnih izbora", navodi se u saopštenju.

Dvije sedmice su prekratak rok da bi se izbori kvalitetno ponovo sproveli, smatraju u DNS-u.

"Mislim da to realno nije moguće u nekom periodu od 14 dana, s obzirom na to da smo mi kroz naše zahtjeve rekli da ne želimo izbore sprovoditi sa članovima biračkih odbora, odnosno Gradskom izbornom komisijom koja je napravila toliko propusta, i vjerujem da će biti potrebno više vremena kako bi novi članovi biračkih odbora i GIK-a bili izabrani i obavili obuku", smatra Slavko Gligorić, predsjednik dobojskog DNS-a.

Na naše pitanje da li će biti teško motivisati Dobojlije da ponovo glasaju, u PDP-u smatraju da neće.

"Što se tiče PDP-a i opozicionih partija, mislim da neće. Jer ovo je jedna svojevrsna pobjeda demokratije i pobjeda nad jednom negativnom praksom koja je prisutna 25 godina", kazao je Slobodan Vasiljević, predsjednik lokalnog PDP-a.

I juče je bilo reakcija na poništavanje izbora u Doboju i Srebrenici, pa je tako lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio u Beogradu da je uvjeren da će ta stranka na izborima u Doboju i Srebrenici napraviti ozbiljan i veliki rezultat.

Dodik je istakao da je odluka Centralne izborne komisije da poništi izbore u Doboju i Srebrenici pokazna vježba za naredne opšte izbore u BiH.

Prema Dodikovim riječima, niz je apsurdnih stvari u cijelom ovom slučaju, koje je nemoguće objasniti pravno i politički.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je da na ponovljenim lokalnim izborima u Srebrenici očekuje pobjedu kandidata srpskih stranaka za načelnika Mladena Grujičića, a u Doboju da izborni proces protekne pošteno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije