Gradovi

Ispit položilo 20 planinarskih vodiča

Ispit položilo 20 planinarskih vodiča
Foto: Ustupljena fotografija | Ispit položilo 20 planinarskih vodiča

CAZIN - U Cazinu je u proteklu subotu održana promocija nove generacije planinarskih vodiča A kategorije s područja Unsko-sanskog kantona koji su uspješno prošli obuku i položili ispite pred stručnom komisijom Planinarskog saveza Federacije BiH.

Ispitu je pristupilo i uspješno ga položilo dvadeset novih vodiča koji su u proteklom periodu uspješno prošli edukaciju i obuku koju je proveo Planinarski savez Federacije BiH i ona se odvijala u skladu sa nastavnim planovima i programima pomenutog saveza.

"Poslije provedene primarne obuke vodiči su stekli status pripravnika i potom su u periodu od pola godine trebali svoje znanje i vještine pokazati na terenu, vodeći planinarske ture. Poslije toga pristupilo se polaganju ispita, koji se sastojao od teoretskog i praktičnog dijela", istakao je Husein Šabić, član pomenute komisije. Prema riječima Zakira Šogolja, planinarskog instruktora, u sklopu edukacije organizovana su zanimljiva predavanja o bogatoj istoriji bh. planinarstva te o postojanju i razvoju vodičke službe kod nas i u svijetu.

"Potom je dosta pažnje poklonjeno temi orijentacije i navigacije, topografije, usvajanja određenih alpinističkih tehnika, a zatim su usvojena znanja provjerena tokom organizovanih tura", kazao je Šogolj.

On je dodao kako su vodiči upoznati sa pravnom i moralnom odgovornošću, planinarskim stazama i njihovim obilježavanjem, te neophodnom opremom za planinare i njenom upotrebom, što su znanja koja mora poznavati svaki planinarski vodič.

"Oni će ta znanja primjenjivati na terenu, vodeći planinare i druge zaljubljenike u planine", istakao je Šogolj.

Svrha ovoga projekta koji provodi Planinarski savez FBiH jeste da se planinarska društva s područja USK ojačaju vodičkim kadrom, te da se osiguraju sigurnije i kvalitetnije vođenje i boravak planinara u planinama budući da je planinarstvo u posljednjih nekoliko godina postalo izuzetno popularan sport na ovim prostorima.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije