Gradovi

Istočno Sarajevo u platformi "17 plus jedan"

Istočno Sarajevo u platformi "17 plus jedan"
Foto: Srna | Istočno Sarajevo u platformi "17 plus jedan"
Srna

ISTOČNO SARAJEVO - Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković zahvalio je Kini što će grad Istočno Sarajevo biti dio velike saradnje u okviru platforme te zemlje i zemalja centralne i istočne Evrope "17 plus jedan".

Vuković i sekretar Skupštine grada Istočno Sarajevo Miodrag Kovačević, na poziv guvernera provincije Ljaoning Tang Jijuna, prošle sedmice boravili su u kineskom gradu Dalijenu i prisustvovali Petoj konferenciji radne grupe u organizaciji Asocijacije pokrajinskih guvernera, gdje su učestvovali predstavnici Kine i zemalja centralne i istočne Evrope /CEEC/. 

"Naša otvorenost i inicijativa nas je pozicionirala da možemo participirati na ovakvim događajima. Vidimo svoje učešće prvenstveno u oblastima turizma i nauke, kao i razmjene posjeta mladih", rekao je Vuković. 

Vuković je naveo da, krajem ove ili početkom iduće godine, zajedno sa ambasadom Kine u BiH, gradovi Istočno Sarajevo i Sarajevo treba da budu domaćini organizacije zimskih susreta mladih ili studenata zemalja koje su uključene u platformu "17 plus jedan". 

On je podsjetio da je inicijativa za ovaj način razvijanja saradnje ozvaničena i počela 2012. godine Samitom koji je održan u Varšavi. 

Prema njegovim riječima, nakon toga su održani brojni sastanci, konferencije i posjete koji su rezultirali raznim sporazumima, smjernicama i memorandumima u oblasti koordinacije politika, ekonomije i trgovine, lokalnih razmjena iskustava, saradnje u oblasti kulture, obrazovanja, saobraćaja, nauke, tehnologije i turizma. 

Vuković je podsjetio da je Kina napravila analizu učinka prema kojoj je u prethodnom periodu ova saradnja rezultovala sa više od 200 pozitivnih ishoda u zemljama članicama. 

Na konferenciji u Dalijenu, osim guvernera provincije Ljaoning sa predstavnicima brojnih drugih kineskih provincija i gradonačelnika tog grada i Šenjanga, učestvovali su i ambasadori zemalja članica platforme, kao i gradonačelnici brojnih evropskih gradova. 

Na ovogodišnjem zasjedanju u ovaj mehanizam saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope uključena je i Grčka, pa je sa dosadašnjeg "16 plus jedan", naziv promijenjen u "17 plus jedan".

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije