Gradovi

Izgradnja kružnog toka u završnoj fazi

Izgradnja kružnog toka u završnoj fazi
Foto: Opština Novi Grad Sarajevo | Izgradnja kružnog toka u završnoj fazi

SARAJEVO - Nakon što je završeno postavljanje novih plinskih i vodovodnih insatalacija na kružnom toku kod preduzeća Gras u Sarajevu, u funkciju je puštena i nova rasvjeta, završeni su radovi u centralno dijelu kružnog toka, a u toku su radovi na postavljanju ivičnjaka i pripremi tamponske podloge za asfaltiranje saobraćajnice i pješačkih staza.

Oština Novi Grad Sarajevo izgradnju kružnog toka na ovom lokalitetu realizuje u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja Kantona Sarajevo i Direkcijom za puteve Kantona Sarajevo koji zajednički finansiraju radove. Ukupna sredstva kojima Općina finansira ovaj projekat iznose 1,5 miliona konvertibilnih maraka.

Za projekat izgradnje kružnog toka opština Novi Grad izradila je glavni projekat koji se sastoji iz građevinskog projekta, projekta odvodnje, projekat javne rasvjete, saobraćajne signalizacije kao i projekat rušenja objekata u zoni kružnog toka.

Na osnovu potpisanog Sporazuma sa resornim ministarstvom za izgradnju kružnog toka opština je obezbijedila finansijska sredstva u iznosu od 700.000 KM, pribavila je odobrenje za građenje, kao i saglasnosti komunalnih preduzeća, a  potpisan je sporazum sa preduzećem Sarajevogas d.o.o., KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo i Elektroprivreda d.d. za izmještanje instalacija u vrijednosti od 130.000 KM. Provedene su i procedure javne nabavke za izvođenje dodatnih radova neophodnih za relizaciju projekta u iznosu od oko 635.000 KM.

Uz projekat izgradnje kružnog toka paralelno se izvode i radovi na adaptaciji pomoćnog objekta unutar kruga preduzeća KJKP Gras. Ovaj projekat obuhvata dogradnju i opremanje kancelarija, odnosno zamjenski objekat, jer je postojeći uklonjen zbog izgradnje kružnog toka. Opština Novi Grad je za adaptaciju ovog objekta izdvojila je 290.000 KM.

Prije samog početka radova na izgradnji kružnog toka uklonjeni su kolektivni objekti stanovanja, nakon čega je izvršena rekonstrukcija vodovodne mreže, zamjena elektro i telekom instalacija, kao i izmještanje gasnih instalacija, što je predstavljalo najsloženiji dio ovog projekta.

Projekat izgradnje kružnog toka na spoju ulica Džemala Bijedića, Srđana Aleksića i Velikih drveta nastavak je projekta rekonstrukcije i proširenja ulice Džemala Bijedića sa postojeće dvije na četiri saobraćajne trake.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije