Gradovi

Izmješteni migranati iz urbanih dijelova Tuzle

Izmješteni migranati iz urbanih dijelova Tuzle
Foto: N.N. | Izmješteni migranati iz urbanih dijelova Tuzle

TUZLA - Služba za poslove sa strancima BiH, uz asistenciju Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, izvršila je jutros akciju izmještanja 491 migranata izmještanja migranata iz urbanih dijelova Tuzle.

U saopštenju Službe za poslove sa strancima navedeno je da su migranti boravili u improvizovanom šatorskom naselju u blizini autobuske i željezničke stanice u Tuzli. Oni će autobusima, obezbjeđenim od strane IOM-a, biti prebačeni u bivšu kasarnu  Blažuj. 

Kako se dodajeu saopštenu, ovo je urađeno u skladu sa zaključcima sastanka održanog 7. marta, na kojem su prisustvovali ministar bezbjednosti Fahrudin Radončić, direktor Službe za poslove sa strancima, Slobodan Ujić, premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović i gradonačelnik grada Tuzla, Jasmin Imamović.

"Inspektori Službe za poslove sa strancima u koordinaciji sa pripadnicima MUP-a Tuzlanskog kantona pokazali su izuzetno visok stepen profesionalnosti, te akcija protiče bez ijednog incidenta, posebno vodeći računa o zaštiti svih ljudskih prava migranata, naročito kada su u pitanju ranjive kategorije", naveli su u voj službi. 

Precizirali su da će uz asistenciju MUP-a Kantona Sarajevo, migranti biti smješteni u bivšu kasarnu Blažuj, gdje će im biti obezbjeđena zdravstvena zaštita i drugi neophodni uslovi za njihov human boravak.

U uslovima povećanog priliva  migranata, Služba za poslove sa strancima je od početka godine do danas registrovala je više od 3.500 migranata. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije