Gradovi

Kasumoviću prva bitka u ratu za Zenicu

Kasumoviću prva bitka u ratu za Zenicu
Kasumoviću prva bitka u ratu za Zenicu

ZENICA - Isplate iz budžeta grada Zenica za 2017. godinu već su počele, nakon što je novi budžet postao operativan objavom u "Službenom glasniku".

Informaciju je jučer "Nezavisnim" potvrdio Fuad Kasumović, (nezavisni) gradonačelnik Zenice, koji je ponovo zaintrigirao bh. javnost nakon odluke da samostalno, dakle bez podrške Gradskog vijeća, proglasi budžet grada za tekuću godinu.

Ova odluka bez presedana izazvala je različite reakcije u bh. javnosti, no Kasumović ističe da je na ovakav potez bio primoran, te da je on zakonski validan i utemeljen.

"Da bi se spriječila blokada bilo koje vrste, Zakon o lokalnoj samoupravi je predvidio da (grado)načelnik u roku od 90 dana po isteku tekuće godine može da proglasi budžet, koji postoja operativan nakon objavljivanja u 'Službenom glasniku'. I evo, on je postao operativan, a mi već vršimo plaćanja", rekao je Kasumović.

Na pitanje kako je moguće da je sve tako glatko prošlo, objašnjava da je trećina vijećnika mogla da pokrene arbitražu na ovu njegovu odluku, ali da su morali dokazati da je ugrožena bilo koja funkcija grada.

"Htjeli su mi amandmanima sve srezati, međutim, preračunali su se, ja sam ipak tolike godine u finansijama, a njima neko naredi iz centrala i oni samo dižu ruke. Zato se i dešava da vijećnici koji su ovdje po tri mandata ne znaju Poslovnik, koji ima svega pet strana", ističe Kasumović.

Očekivano, na ovakvu Kasumovićevu odluku stižu burne reakcije. Tako stranke koje su u Gradskom vijeću formirale većinu - SDA, A-SDA i Snaga centra, ne isključuju mogućnost pokretanja krivične odgovornosti protiv gradonačelnika.

Spahija Kozlić, predsjednik Kluba vijećnika SDA u GV Zenica, tvrdi da je Kasumović prekršio nekoliko zakona i Statut grada Zenice, te poziva "da se nešto učini kako bi se Kasumović spriječio da uvodi tiraniju, autokratiju i samovolju u Zenicu".

Mišljenja analitičara o ovom potezu su, također, podijeljena.

Almir Terzić, politički analitičar iz Sarajeva, smatra da je Kasumovićeva odluka derogiranje zakonodavnog tijela te lokalne zajednice.

"Ako ćemo imati situacije da načelnik ili gradonačelnik samostalno proglašava budžete, onda ne vidim razlog za postojanje lokalnih parlamenata. Ukoliko postoji i funkcioniše Gradsko vijeće, apsolutno su neprihvatljivi ovakvi potezi", ističe Terzić, navodeći kako su sve lokalne zajednice imale dovoljno vremena da priprema budžetske strukture.

S druge strane, profesor Esad Bajtal, sociolog, filozof i politički analitičar, ističe da je ovakva dešavanja bilo logično očekivati.

"To je tako kad neko dođe u ambijent gdje nema većinu, a pogotovo neko kao Kasumović, koji je pobijedio svoju bivšu stranku - SDA. Oni će sada činiti sve da ga pobijede gdje god mogu", ističe Bajtal.

Navodi da je sve posljedica toga što je Kasumović stranački disident, što će važiti i za sve druge koji su se "otrgli s lanca".

Inače, budžet grada Zenice nije ni mali za lokalne pojmove i iznosi oko 50,3 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije