Gradovi

Pratite nas na Google news

Kineskog ambasadora oduševio čaj od ive

Kineskog ambasadora oduševio čaj od ive
Foto: N.N. | Kineskog ambasadora oduševio čaj od ive
Sanja Čakarević

DOBOJ - Hiljadama kilometara daleko od rodne Kine, ambasador te zemlje u BiH Đi Ping nazdravio je danas sa gradonačelnikom Doboja Borisom Jerinićem šoljicom čaja od ive, ljekovite biljke koja raste samo na planini Gostilj i bere se upravo na pravoslavni praznik - Usjekovanje glave svetog Jovana Krstitelja.

"Baš mi se dopada. Veoma je ukusan... Imamo i mi u Kini neke ljekovite biljke, to je slično kao iva, ali ne zove se tako. Takođe, imaju slično dejstvo. Zato mislim da ne bi bilo loše da ojačamo našu kulturnu razmjenu u toj oblasti. Na primjer, vi imate ivu, a mi imamo svoju ljekovitu biljku", kaže Đi Ping, ambasador Kine u BiH.

"Čak sam predložio da nađemo grad koji isto ima ljekovito bilje u Kini, da nam ambasador tu pomogne kako bismo se pobratimili i to bi, mislim, bio jedinstven slučaj u RS i BiH da je jedna lokalna zajednica našla bratski grad u Kini", rekao je Jerinić, te pohvalio ambasadorov trud da dođe na Ozren.

Branje ljekovite trave ive na Gostilju uvršteno je na UNESCO-ovu listu svjetskog nematerijalnog blaga, čime je vjekovna tradicija, koja se praktikuje 11. septembra, zvanično priznata.

Dobojska Gradska uprava želi da zaštiti lokalitet Gostilja kako bi se iva pravilno brala, a to je i preporuka UNESCO-a.

"Mi iz Muzeja pokrećemo neke preventivne aktivnosti u saradnji sa školom iz Boljanića, koja je domaćin ovog skupa. Djeca izlaze na Gostilj, a mi smo obezbijedili vrećice za čaj i makazice. Oni preporučuju da se trava iva savjesno bere", kazao je Nebojša Dragojlović, etnolog i direktor Muzeja u Doboju.

Ozrenci ivu koriste za pravljenje čaja, potapaju je u rakiju ili je miješaju s medom, a njena ljekovita svojstva su, vjeruju, najvećeg intenziteta na pravoslavni praznik Usjekovanje glave svetog Jovana Krstitelja, te je tog dana i beru.

Savjetuje se da se iva nakon branja opere, zatim osuši u hladu, a potom da se skuva čaj, ali ne tako što se biljka prelije vrelom vodom, nego da se doslovno kuva pet minuta u vodi.

Čaj od ive mještani ozrenskih sela najčešće koriste za liječenje stomačnih tegoba, a osim za poboljšanje apetita, uvjereni su Ozrenci, iva je blagotvorna i za ublažavanje tegoba nastalih usljed gastritisa ili čira na želucu, a uz nju se veže izreka "trava iva od mrtva pravi živa".

Stotine ljudi pohrile su juče na Gostilj, koji se izdiže na više od 700 metara nadmorske visine.

"Dolazim od malih nogu, djed me nekada iznosio na ramenima. Narod ovog kraja je izlazio na Gostilj od davnina", kazala je Brankica Sofrenić, koja se zaputila da ubere ivu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije