Gradovi

Komunalci obnavljaju mobilijar i vozila

Komunalci obnavljaju mobilijar i vozila
Foto: Vesna Duka | Komunalci obnavljaju mobilijar i vozila

TREBINJE - Trebinjske komunalne službe će uskoro dobiti dva putnička automobila, deset polupodzemnih kontejnera za otpatke, jedno zeleno ostrvo i više komada sitnog alata za održavanje gradskog zelenila.

U pitanju je projekat "Prekogranična inicijativa za zaštitu životne sredine" u okviru koga grad Trebinje u partnerstvu s organizacijom "FORS Montenegro" i Komunalnim preduzećem iz Nikšića, iznalaze načine da riješe problem na terenu, pa su, pored nabavke potrebnih sredstava i vozila, edukovani i kadrovi za rješavanje komunalnih problema.

"Projekat je značajan zbog toga što ćemo, kroz nabavku opreme i vozila, unaprijediti kapacitete ustanova koje se bavi zaštitom životne sredine i čistoćom grada uopšte koju je neophodno održavati što više i zbog nas samih, ali i zbog brojnih gostiju koji nam dolaze i koji su uvijek puni hvale za izgled i čistoću grada", kazao je Dražen Bošković, zamjenik gradonačelnika Trebinja.

U okviru projekta je trebinjska Komunalna policija dobila dva putnička automobila za njihove intervencije i obilazak terena, a jedno specijalizovano vozilo je namjensko za odvoz otpada i dobija ga Komunalno preduzeće, kao i sitni alat i pribor za čišćenje i održavanje zelenila.

Načelnik Odjeljenja za komunalno-inspekcijske poslove grada Trebinja Spaso Radović kaže da će Komunalnoj policiji vozila i te kako dobro doći za rad na terenu, ali su značajni i polupodzemni kontejneri za lakše skladištenje i odvoz smeća.

"Uskoro ćemo odrediti i tačne lokacije za postavljanje polupodzemnih kontejnera, apelujući ujedno i na građane da otpad odlažu na mjesta predviđena za to, kako bi se on lakše odvozio i kako bismo izbjegli formiranje divljih deponija", kazao je Radović.

Milan Mandrapa, direktor AD "Komunalno" Trebinje, precizirao je da će kontejneri biti postavljeni u užem dijelu grada te da će se time izbjeći i činjenica da su vjetar, ali i nesavjesni građani, do sada razbacivali smeće.

"To se sada ne može dešavati jer su posude od po pet kubnih metara postavljene unutar svojih ležišta i biće pokrivene, tako da će se izbjeći bilo kakvo razbacivanje smeća, naročito problem smeća", kazao je Mandrapa, napominjući da su komunalci u fazi pronalaska mjesta gdje će biti instalirano zeleno ostrvo, a dobiće i nove trimere, duvače i kosilice, koji će im i te kako dobro doći.

Slična donacija će, prema riječima Veselina Šturanovića, iz Fondacije za razvoj Crne Gore (FORS Montenegro), u okviru ovog projekta stići i u opštinu Nikšić.

"Smatramo da je problem pitanja otpada visoko na ljestvici i kod vas i kod nas i tu nema velike razlike, a ovo je samo jedan od pokušaja da kroz evropska sredstva doprinesemo da makar riješimo neke problem", dodao je Šturanović.

U projektu "Prekogranična inicijativa za zaštitu životne sredine" Trebinje će dobiti  178.000 evra, od čega 45% izdvaja grad Trebinje, a 55% Evropska unija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije