Gradovi

Kontejneri u Sanskom Mostu kipte od smeća

Kontejneri u Sanskom Mostu kipte od smeća
Foto: N.N. | Kontejneri u Sanskom Mostu kipte od smeća

SANSKI MOST - Količine smeća koje se odlaže na području Sanskog Mosta enormno se povećavaju tokom ljetnog perioda, kada u ovaj grad na godišnje odmore dolazi veliki broj Sanjana koji žive i rade u inostranstvu.

Iz Općinske inspekcije su upozorili kako je sve veći broj slučajeva da se otpad baca i odlaže na mjesta koja nisu za to predviđena, zbog čega se na zelenim površinama i drugim lokalitetima formiraju divlje deponije koje predstavljaju ekološki problem.

"Molimo građane da se pridržavaju propisa i pravila o odlaganju otpada. Također, mole se svi koji primijete nesavjesne pojedince da nepropisno odlažu otpad, da o svemu obavijeste inspekciju kako bi se takve osobe mogle sankcionisati", saoštili su iz inspekcije. 

Kontejneri pretrpani smećem i divlje deponije u gradskom području slika je koja je prisutna u Sanskom Mostu tokom ovog ljeta, a prema riječima Faruka Alagića, tehničkog direktora Javnog komunalnog preduzeća "Sana", količine smeća koje odvoze veće su za 40 posto u odnosu na preostali dio godine.

U ovom preduzeću raspolažu sa dva specijalizirana vozila i jednim kamionom za odvoz smeća, što je, kako ističe Alagić, nedovoljno za ljetni period.

"Svjesni smo problema s ogromnim količinama smeća, ali mi se trudimo koliko možemo, čak smo intenzivirali ove aktivnosti. Jedan od velikih problema u gradu je nedovoljan broj kontejnera pa se smeće odlaže pored njih i tako se stvara ekološki problem", istakao je Alagić. On je dodao kako nabavka kontejnera nije u ingerenciji ovog preduzeća, nego samih korisnika i lokalnih vlasti. Ističe kao je veliki problem u Sanskom Mostu činjenica da veliki broj građana nema sklopljen ugovor za odvoz smeća, iako je to zakonska obaveza.

"Kako bi se povećao broj korisnika usluga odvoza smeća kroz zaključenje novih ugovora potreban je efikasniji rad inspekcijskih službi i provođenje restriktivnih mjera prema onima koji izbjegavaju ovu zakonsku obavezu", kaže Alagić.

Dodaje da bi se sklapanjem novih ugovora stvorile pretpostavke za dodatno zapošljavanje i bolje poslovanje JKP "Sana".

I pored toga što se nalazi u stečaju, ovo preduzeće u posljednjih nekoliko godina postiže veoma dobre rezultate u svom poslovanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije