Gradovi

Korona povećala broj dijabetičara

Korona povećala broj dijabetičara
Foto: N.N. | Korona povećala broj dijabetičara

TREBINJE- U Trebinju se iz godine u godinu povećava broj oboljelih od dijabetesa, na šta je uticao i virus korona, ali se srećom smanjuje broj oboljelih od tuberkuloze.

Ovo su podaci sa kojim raspolaže Udruženje dijabetičara i Bolnica Trebinje, gdje je rečeno da se od tuberkuloze trenutno liječi sedam pacijenata iz Hercegovine, iako se ne može govoriti o tačnim podacima jer se zaraženi, tokom pandemije korone, liječe i u drugim zdravstvenim ustanovama.

Nada Bijedić, predsjednik Udruženja dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica, koja je učestvovala u zajedničkoj akciji besplatnog mjerenja šećera u krvi i krvnog pritiska, Crvenog krsta, Doma zdravlja i ovog udruženja, organizovanoj u Trebinju u okviru Nedjelje borbe protiv tuberkuloze, kaže da je evidentan porast šećerne bolesti, ali da je najbolji lijek preventivno djelovanje.

"Ono što smo primijetili je da je i korona uticala na povećanje broja dijabetičara, jer se dešavalo da su oni koji je nisu imali prije, nakon korone dobili dijabetes”, kazala je Bijedićeva.

Ona je napomenula da se sa područja istočne Hercegovine u posljednjih godinu dana u Udruženje učlanilo i još četvoro djece od tri do 13 godina koji su dobili dijabetes, te da u narednom periodu slijede predavanja i po osnovnim školama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije