Gradovi

Krave kod Mrkonjić Grada uklonjene, hladno vrijeme krivo za uginuće

Krave kod Mrkonjić Grada uklonjene, hladno vrijeme krivo za uginuće
Foto: N.N. | Krave kod Mrkonjić Grada uklonjene, hladno vrijeme krivo za uginuće

MRKONJIĆ GRAD - Leševi krava na Podraškom polju kod Mrkonjić Grada izazvali su paniku lokalnog stanovništva, međutim nakon što su životinje uklonjene utvrđeno je da nisu bolovale od zaraznih bolesti, te stanovnici nemaju razloga za brigu, kazao je Radovan Dimitrić, veterinar iz ove opštine.

"Farma 'Surjan' vlasnik je uginulih životinja, ali  ima objekat u vidu manje štale u MZ Graci, koja nije opremljena kao sjedište te farme, tako da se način smještaja i ishrane krava na polju razlikuje od onih u Surjanu, koje su u zatvorenom prostoru. Od Nove godine na ovoj farmi uginulo je osam krava. To nije zabrinjavajući broj s obzirom na to da se radi o farmi koja broji preko 300 grla", ističe Dimitrić.

Kako kaže, ne radi se ni o kakvoj zaraznoj bolesti, niti o bolesti koja prelazi sa životinje na čovjeka te tako nema bojazni za ljude, ali ni za  životinje.

"Krave nisu uginule zbog nedostatka hrane, vremenske nepogode su krive za uginuće stoke, koja nije navikla na snijeg i minus u ovom periodu", ističe Dimitrić.

Uginule krave nalazile su se na Podraškom polju - između MZ Graci i MZ Podbrdo.

Nezadovoljni mještani tražili su od opštinskih vlasti da što prije riješe ovaj problem i utvrde ko je odgovoran. Kako kažu, strahuju za svoje zdravlje jer se radi o njihovim poljoprivrednim posjedima.

Iz Udruženje građana "Paradinjak i Gradina" Graci, Mrkonjić Grad, u razgovoru za "Nezavisne novine" ističu da su nesrećne životinje po njihovom mišljenju ostavljene tu da prezime, bez hrane. Oni kažu da su uginule krave ostavljene na tim livadama te da strahuju za sopstveno zdravlje.

"Desilo se da su iskopane rupe za uginule krave na tuđim parcelama, na kojima ljudi uzgajaju žitarice, što je izazvalo nezadovoljstvo stanovništva, koje se obratilo nama s novim fotografijama uginulih krava kako bi opštinske vlasti bile upoznate s problemom i reagovale", kažu iz Udruženja.

Goran Milanović, zamjenik načelnika opštine Mrkonjić Grad, kazao je za "Nezavisne novine" da je po prijavi građana nadležna inspekcija izašla u kontrolu.

Ističe da su, čim je nadležna inspekcija izašla na teren, uginule životinje ukonili s tog posjeda.

"Nama su se javili građani da su naišli na krave koje su uginule iz nepoznatih razloga, bojali su se zaraze. Mi smo na teren poslali nadležnog  veterinara, koji je dao uredne nalaze u kojima je navedeno uginuće, odnosno kaheksija kao zvanični nalaz ambulante", kazao je Milanović.

Dodao je da nije upoznat s tim ko je vlasnik zemljišta gdje se desilo to uginuće životinja.

"Jedni tvrde da je to opštinska zemlja, drugi pak da su to privatni posjedi", kazao je Milanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije