Gradovi

Krivične prijave zbog narušavanja nacionalnih spomenika

Krivične prijave zbog narušavanja nacionalnih spomenika
Foto: Opština Stari Grad Sarajevo | Krivične prijave zbog narušavanja nacionalnih spomenika

SARAJEVO – Opština Stari Grad nastavlja borbu protiv neovlaštenih intervencija koje ugrožavaju identitet Starog Grada.

Putem Stručne službe kabineta opštinskog načelnika upućena je krivična prijava Tužilaštvu Kantona Sarajevo, zbog neovlaštenog uklanjanja portala i postavljanja rolo garažnih vrata u antracit boji na adresi Sarači br. 57.

Kako su nedavno saopštili iz opštine Stari Grad, radi se o lokalitetu koji je proglašen nacionalnim spomenikom i to kroz dvije odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, a što govori samo po sebi o značaju ovog lokaliteta sa aspekta kulturno – istorijske zaštite.

Nakon ovog slučaja, na spoju ulica Muvekita i Ferhadija primjećen je novi čin narušavanja izgleda objekta koji je u obuhvatu “Istorijskog urbanog krajolika Sarajeva” promjenom boje fasade, za što je takođe podnesena krivična prijava.

„Potpunu nadležnost u ovim slučajevima ima Federalna uprava za inspekcijske poslove, sa kojom opština Stari Grad nastavlja sarađivati, a u okviru svojih nadležnosti nastavljamo preventivno djelovanje, s obzirom da se primjećuje na terenu da se pojedinci ne uzdržavaju od radnji kojima se narušava zaštita nacionalnog spomenika, posebno Sarajevske čaršije kao jedne od najstarijih ostataka osmanske arhitekture na području opštine Stari Grad Sarajevo. Nažalost, opštini su oduzete mnoge nadležnosti kroz Odluku o Istorijskom urbanom krajoliku, a povjerene Federaciji BiH koja nema ni kapacitet niti želju da štiti Istorijski urbani krajolik“, saopšteno je iz Opštine Stari Grad Sarajevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije