Gradovi

Lađe zaplovile Trebišnjicom

Lađe zaplovile Trebišnjicom
Foto: N.N. | Lađe zaplovile Trebišnjicom

TREBINJE - Porinućem deset lađa u rijeku Trebišnjicu, na kojoj je upriličena i promotivna plovidba između Kamenog mosta i Mosta Iva Andrića, u Trebinju je završen IPA projekat "Život na granici BiH i Crne Gore - stare staze bezvremenog nasljeđa", koji je sprovođen u graničnim opštinama Republike Srpske i Crne Gore.

U pitanju je projekat koji će ubuduće biti velika turistička atrakcija, a kojim će ponovo zaživjeti plovidba rijekom Trebišnjicom na čamcima, koji su se u Trebinju nazivali lađama.

Trebinjski koordinator projekta Miljan Vuković je objasnio da je u pitanju IPA projekat vrijedan 330.000 evra, prema kome je 85 odsto novca izdvojila Evropska unija, a ostatak Kulturni centar Trebinje, grad Trebinje i Centar za kulturu Plužine.

"Pored lađa i obnavljanja doka uz zidine Staroga grada, gdje će lađe biti vezane, sličan dok je izgrađen na rijeci Zeti u Nikšiću, gdje je takođe porinuto deset lađa, a projekat, u stvari,  podrazumijeva valorizaciju 40 objekata i lokacija i stavljanje kulturnoistorijskog blaga na području Hercegovine i Crne Gore u turističku funkciju", kazao je Vuković.

On je objasnio da će turistička funkcija ovih lađa biti u tome što će se iznajmljivati turistima, a čiji jedinstveni nacrt imaju još samo stari trebinjski majstori, među kojim se izdvaja Arif Čustović, koji je izradio i ove lađe.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je kazao da su barke sa Trebišnjice nedostajale u turističkoj ponudi grada i da, osim turističke ponude, projekat ima i kulturni značaj.

Rihad Maša, šef Odjeljenja za saradnju Delegacije EU u BiH,  potvrdio je spremnost Evropske unije da i ubuduće finansira ovakve projekte koji jačaju kapacitete lokalnih zajednica i međudržavne odnose.

Milijana Kovač, koordinator projekta iz opštine Nikšić, istakla je da se ovim projektom, osim promovisanja turizma u dvije susjedne države, jačaju dobri i prijateljski odnosi i stvara osnova za dalju saradnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije