Gradovi

Medicinari bez plate, protestima upozorili vlast

Medicinari bez plate, protestima upozorili vlast
Foto: Zlatan Čekić | Medicinari bez plate, protestima upozorili vlast

BIHAĆ - Radnici u svim zdravstvenim ustanovama na području Unsko sanskog kantona organizirali su danas protestna okupljanja zbog nemogućnosti da im se isplati decembarska plata za proteklu kalendarsku godinu.

Isplata ličnih dohodaka za oko 2000 radnika u zdravstvu dovedena je u pitanje zbog nestabilne i kompleksne političke situacije i činjenice da ne postoji jasno profilisana parlamentarna većina u Skupštini USK.

To se odrazilo na neusvajanje brojnih važnih odluka, između ostalog plana i programa rada Zavoda zdravstvenog osiguranja USK za ovu godinu, bez čega je nemoguće realizirati isplatu pomenutih ličnih dohodaka. "Zdravstveni radnici ne mogu biti taoci političkih trvenja i nesuglasica, posebno u današnjim okolnostima kada je zdravstveni sektor opterećen pandemijom virusa korona i teškim ekonomskim stanjem. Pozivamo političke predstavnike da se uozbilje i deblokiraju zdravstveni sistem“, kazala je Safeta Trožić, predsjednica Sindikata medicinskih radnika u Domu zdravlja Sanski Most.

Ukoliko finansijska sredstva ne budu uplaćena u najskorijem mogućem roku, medicinari su najavili iskazivanje radničkog neposluha, a u krajnjem slučaju i stupanje u generalni štrajk.

Iako se radi o zaostaloj finansijskoj obavezi iz prethodne godine, bez usvajanja plana i programa rada ZZO USK, isplata plata u zdravstvu nije moguća, kaže direktor ove ustanove, Jasmin Husetić.

"Jedino zakonsko i pravo rješenje jeste da zastupnici u Skupštini USK usvoje finansijski plan naše ustanove ili odluku o privremenom finansiranju. Bez toga ruke su nam svezane", objašnjava Husetić.

Sjednica Skupštine USK na kojoj bi se trebali rješavati pomenuti problemi zakazana je za 19. januar ove godine, ali je zbog političke pat pozicije i nepostojanja većine u Skupštini USK neizvjesno usvajanje potrebnih odluke.

Naime, u pitanju je i isplata plata ostalim budžetskim korisnicima u ovome kantonu, obzirom da je Unsko sanski kanton u 2022. godinu ušao bez usvojenog budžeta i odluke o privremenom finansiranju, najvažnijih dokumenata za funkcionisanje kantona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije