Gradovi

Medvjed uništio hranu za stoku

Medvjed uništio hranu za stoku
Foto: N.N. | Medvjed uništio hranu za stoku

SANSKI MOST - Poljoprivrednom proizvođaču Enesu Tatareviću medvjed je uništio 32 rolo bale sa sijenom, a ovaj događaj se zbio na području Palanačkog polja, u neposrednoj blizini sela Bojište, nekoliko kilometara od Lušci Palanke.

Tatarević kaže da pretpostavlja kako je medvjeda privukao neki snažan miris i da je pomislio kako se unutar pomenutih bala nalazi hrana za njega.

"Išao je redom i trgao skupe najlonske folije u koje je zamotano sijeno. S obzirom na vremenske prilike, sijeno je sada praktično neupotrebljivo i njime se ne može hraniti stoka", kaže Tatarević.

 Prema njegovim procjenama, pričinjena mu je šteta od nekoliko hiljada maraka. Ipak, mještane pomenutog sela brine to što se medvjed iz obližnjih šuma spustio u neposrednu blizinu, pa se plaše za sopstvenu i sigurnost njihove imovine. Pretpostavlja se kako se radi o istom medvjedu koji je u proteklih nekoliko mjeseci pričinio veliku štetu uništivši nekoliko desetina košnica na prostoru od nekoliko kvadratnih kilometara, a njegova žrtva bilo je i jedno ždrijebe u selu Bosanski Milanovac.

Iako je lovna sezona započela početkom oktobra, u Lovačkom društvu "Sana" kažu da niko nema odobrenje za lov na medvjeda. Procjene su da na području sanskog lovišta ima pedesetak odraslih jedinki medvjeda, što je dvostruko više od optimalnog broja. Zbog toga što je ove godine podbacio urod voća i šumskih plodova, medvjedi su u potrazi za hranom, pa se bez straha spuštaju do naseljenih mjesta u nižim područjima. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije