Gradovi

Mićić: Eksproprijaciju za drinski nasip izvršiti uz dogovor

Mićić: Eksproprijaciju za drinski nasip izvršiti uz dogovor
Foto: N.N. | Mićić: Eksproprijaciju za drinski nasip izvršiti uz dogovor

BIJELJINA - Eksproprijaciju zemljišta u Janji za izgradnju drinskog nasipa potrebno je izvršiti uz dogovor i mještani treba da shvate značaj projekta koji će zaštititi Bijeljinu i Janju od eventualnih poplava u budućnosti, izjavio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić povodom sastanka na kojem je o ovom važnom pitanju za Semberiju razgovarao sa predstavnicima Javne ustanove „Vode Srpske“ i predstavnicima Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

Mićić je naveo da eksproprijacija mora biti izvršena što prije, jer su resorno ministarstvo i Vlada Srpske obezbijedili dio novca za projekat, kao i da se na računu Grada Bijeljina već nalazi 600.000 KM za naknade licima preko čijeg zemljišta će prolaziti trasa drinskog nasipa.

“Ne treba zaboraviti kakvim katastrofalnim poplavama smo bili izloženi 2010. i 2014. godine, ali smo u prethodnih šest godina uradili nekoliko značajnih projekata, kao što su sanacija savskog nasipa i četiri faze regulacije toka rijeke Janje. Cilj nam je da se pri izgradnji drinskog nasipa ne pristupi utvrđivanju opšteg interesa, nego da nađemo prihvatljivo rješenje za sve strane”, istakao je Mićić.

On je naglasio da je stručnjacima iz Ministarstva i „Voda Srpske“ danas predočeno nekoliko korekcija nacrta koje su predložili mještani.

“U prvobitnom elaboratu o eksproprijaciji bilo je obuhvaćeno 123 vlasnika parcela u Janji. U međuvremenu smo sa licima koja vrše procjenu vrijednosti zemljišta dogovorili cijenu od četiri marke po metru kvadratnom i mislimo da je to prihvatljivo. Nadam se da će ova cijena biti prihvaćena i da ćemo nakon izgradnje nasipa od Janje do kanala koji dalje prolazi kroz Grad, ubrzo razmišljati o nasipu u Popovima i Amajlijama”, dodao je Mićić.

Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Janja Azem Aletović  kaže da predložena dionica za izgradnju nasipa prolazi preko 250 parcela.

“Predložena trasa prolazila bi sredinom sedam ili osam parcela, što je neprihvatljivo, a više od devedeset odsto stanovnika nije bilo zadovoljno prvobitnom predloženom cijenom za eksproprijaciju. Ističem da ljudi podržavaju izgradnju nasipa i da žele da zaštite posjede, ali samo ukoliko dobiju valjanu naknadu, jer nasip zahvata i vikend naselje u kojem dunum zemljišta dostiže cijenu od 10.000 KM, a poljoprivredno zemljište je visokog kvaliteta”, pojasnio je Aletović.

Direktor Javne ustanove „Vode Srpske“ Miroslav Milovanović poručio je da je cilj sastanka da što više lica u Janji preko čijeg zemljišta prolazi nasip bude zadovoljno ponudom za eksproprijaciju.

Pomoćnik ministra u resoru za vodoprivredu pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Milan Gavrić istakao je da je ugovor o finansiranju izgradnje drinskog nasipa sa Svjetskom bankom produžen do kraja godine i da je za ovaj projekat potrebno obezbijediti ukupno 30 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije