Gradovi

Pratite nas na Google news

Migrantske rute preko opustjelih sela

Migrantske rute preko opustjelih sela
Foto: N.N. | Migrantske rute preko opustjelih sela
Vesna Duka

TREBINJE - Učestale policijske patrole i nadzor migrantskog koridora preko Bileće i seoske oblasti Vranjska uslovile su da se ruta polako preusmjerava na Ljubinje, odnosno seosku oblast Ljubomir, kod Trebinja, preko čijih napuštenih sela kolone migranata pokušavaju da se domognu granice sa Federacijom BiH i tuda uđu u Evropsku uniju.

Načelnik Policijske uprave Trebinje Siniša Laketa kaže da oni jednostavno nemaju dovoljan broj ljudi koji bi obezbijedio sve ove regije, tim prije što su sva hercegovačka sela opustjela, a to je dobar teren za kretanje migranata i za boravak u napuštenim kućama.

"Tu, nažalost, ne postoji neko jedinstveno rješenje, jer je državna granica onakva kakva jeste i migranti ulaze na našu teritoriju, krećući se onim putevima za koje oni smatraju da ih najprije mogu preći.  Mi ćemo dati sve od sebe da kontrolišemo svaku rutu za koju, na osnovu policijskih parametara, utvrdimo da je trenutno aktuelna. Tako da je logičan slijed da se, ako malo više nadziremo jednu rutu, pojavi neka druga", kaže Laketa.

Na području Policijske uprave Trebinje je povećano prisustvo migranata, a u novembru je zatečeno njih 38 koji su ilegalno prešli državnu granicu i pronađeni u unutrašnjosti.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije