Gradovi

Moraju da nadoknade slobodan dan za Bajram?

Moraju da nadoknade slobodan dan za Bajram?
Foto: N.N. | Moraju da nadoknade slobodan dan za Bajram?

DOBOJ - Zaposleni u Osnovnoj školi "Dositej Obradović" koji su islamske vjere morali su da podnesu zahtjev za slobodan dan kako bi u petak proslavili ramazanski Bajram, a potom će to morati da nadoknade pa će nastava u područnim odjeljenjima u Miljkovcu i Makljenovcu, umjesto 14. juna, biti završena četiri dana kasnije.

To je, između ostalog, napisala Lamija Mehmedić-Vatreš, nastavnica islamske vjeronauke, u dopisu koji je dospio u javnost, a koji je prethodno, osim direktoru škole, uputila i resornom ministarstvu, Republičkom pedagoškom zavodu, Rijasetu IZ BiH, Medžlisu IZ Doboj i još nekim institucijama.

Mehmedić-Vatrešovu smo u srijedu sreli u školi neposredno pred odlazak na čas, ali nam je poručila da ne želi da preko medija vodi borbu sa obrazovnom institucijom u kojoj je zaposlena.

Ona je istakla da je Bajram vjerski praznik koji je po Zakonu o praznicima RS zagarantovan Bošnjacima kao slobodan dan, te dodala da joj nije palo na pamet da piše molbu da taj dan ne radi.

Vedran Gligorić, direktor škole, izjavio je da radnici kada žele slobodan dan imaju obavezu da pišu zahtjev, te dodaje da to čine i zaposleni koji s posla odsustvuju kada proslavljaju slavu.

"U slučaju pomenute koleginice, tj. nastavnika koji predaju islamsku vjeronauku, podrazumijeva se da oni praznuju Bajram, tako da oni nisu ni podnijeli zahtjev i svakako će dobiti slobodan dan", kaže Gligorić.

On dodaje da se nastava završava kada se ispuni 180 radnih dana, pa će tako centralna škola završiti 14. juna, a područna odjeljenja u povratničkim naseljima Miljkovac i Makljenovac 18. juna.

"Jedina greška koja se potkrala je bila u nastavnom kalendaru gdje je napisano 'zbog nadoknade vjerskih praznika', što je bila u suštini tehnička greška, i ona je odavno otklonjena", rekao je Gligorić.

Dopis islamske vjeroučiteljice iskoristili su u lokalnom SDP-u i SBiH da se oglase saopštenjem za javnost.

"Smatramo da je u nastavnom kalendaru OŠ 'Dositej Obradović' načinjena vjerska diskriminacija jer je navedeno da se školska godina završava 14. juna, osim u područnim odjeljenjima Miljkovac i Makljenovac gdje se nastava završava 18. radi nadoknade časova zbog bajramskih praznika", navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije