Gradovi

Na području koje pokriva PU Trebinje nije bilo trgovine ljudima

Na području koje pokriva PU Trebinje nije bilo trgovine ljudima
Foto: N.N. | Na području koje pokriva PU Trebinje nije bilo trgovine ljudima

TREBINJE- Policijska uprava Trebinje, i pored činjenice da pokriva veoma frekventno i razuđeno područje, u posljednjih pet godina nije zabilježila nijedno krivično djelo trgovine ljudima, što Hercegovinu svrstava u jednu od rijetkih sredina regiona koja nema ovakvih krivičnih djela.

Načelnik Odjeljenja za organizovani kriminal i droge u PU Trebinje Velibor Vukoje, koji je je i član Regionalnog monitoring tima za borbu protiv trgovine ljudima u Trebinju, kaže da ipak postoje određene radnje iz ovog krivičnog djela, ali se one kvalifikuju kao prekršaji.

„Pojedine radnje izvršenja ovoga krivičnog djela se mogu okvalifikovati i kao prekršaj, poput prosjačenja, koje je za pomenutih pet godina evidentirano 18 puta, od toga 11 puta u Trebinju, četiri puta u Nevesinju i tri puta u Ljubinju, dok drugih djela, poput prostitucije, prisilnog braka, prinudnog rada, koji takođe potpada pod ovo krivično djelo, nije bilo“, navodi Vukoje.

Napominjući da je migrantska kriza svakako prijetnja da broj ovih krivičnih djela može  naglo porasti, Vukoje kaže da su upravo oni „lak plijen“ jer ih njihova velika želja da dođu u zemlje zapadne Evrope čini posebno atraktivnim za trgovinu ljudima.

Evidentirano je 11 krivičnih djela krijumčarenja lica.

Vukoje kaže da je kao član trebinjskog monitoring tima za borbu protiv trgovine ljudima, sa predstavnicima Oružnog javnog tužilaštva u Trebinju, inspektorima rada i predstavnicima Centra za socijalni rad u svakodnevnom kontaktu i saradnji sa  međunarodnim partnerima (USAID, IOM), što doprinosi cjelokupnoj spremnosti u borbi sa ovim krivičnim djelima.

I nedavni sastanak sa predstavnicima udruženja Кali Sara – Romski informatični centar i udruženjem „Zemlja djece“ doprinio je jačanju zajedničkih kapaciteta, a u toj borbi su se pridružili i obilježavanju Evropskog dana protiv trgovine ljudima, lijepeći upozoravajuće plakate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije