Gradovi

Nastavlja se uređenje vodopada Blihe

Nastavlja se uređenje vodopada Blihe
Foto: N.N. | Nastavlja se uređenje vodopada Blihe

SANSKI MOST - U narednom periodu nastavlja se izgradnja prilazne infrastrukture do vodopada rijeke Blihe, a raspisan je i javni poziv za izvođača radova, čija će vrijednost iznositi oko 90.000 maraka.

Prije godinu dana izgrađena je pristupna staza u dužini od nekoliko stotina metara do podnožja lokaliteta gdje se nalazi vodopad, a projekat koji se planira realizirati u budućem periodu obuhvata nastavak izgradnje staza i drvenih mostića, kao i šadrvana, klupa i drugih sadržaja za odmor. Zahvaljujući onome što je urađeno u prošloj godini značajno se povećao broj posjeta ovoj atraktivnoj destinaciji, koja čini jedan od bitnih sadržaja turističke ponude općine Sanski Most.

"Na ovaj način želimo ovu jedinstvenu prirodnu ljepotu učiniti pristupačnom i iskoristiti je u turističke svrhe. Glavni građevinski materijal koji se koristi kada se radi o izgradnji infrastrukture je drvo, zbog očuvanja prirodne autentičnosti", istakao je načelnik ove općine Faris Hasanbegović.

Vodopad Blihe ili Blihin skok predstavlja prirodnu znamenitost pa je na osnovu zakona stavljen pod zaštitu kao spomenik prirode. Bliha se na tom mjestu lomi niz stijenu visoku 56 metara, stvarajući nadnaravnu prirodnu ljepotu. Vodopad ima naučnu i turističko-rekreativnu vrijednost i dio je Parka prirode "Blihin vodopad", koji obuhvata širi prostor ovog lokaliteta, s površinom od 50 kvadratnih kilometara. Također, u neposrednoj blizini vodopada nalazi se i pećina, koja je poznata kao stanište velikog broja šišmiša. Vodopad rijeke Blihe ima idealnu konfiguraciju za skoro sve sadržaje koji se vežu za turizam prirodnog parka, od ambijenta, ugostiteljstva, rekreacije pa do drugih sadržaja eko-turizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije