Gradovi

Nastavljena izgradnja nasipa u Prijedoru

Nastavljena izgradnja nasipa u Prijedoru
Foto: Srna | Nastavljena izgradnja nasipa u Prijedoru

BIJELJINA - U Prijedoru je danas nastavljena izgradnja nasipa na rijeci Sani, uzvodno od ušća rijeke Gomjenice, saopšteno je iz Javne ustanove "Vode Srpske".

Javna ustanova "Vode Srpske" je kao investitor, u koordinaciji sa ostalim nadležnim institucijama - Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Fondom solidarnosti i Gradskom upravom Prijedor, po hitnom postupku pokrenula aktivnosti oko nastavka radova na izgradnji nasipa na rijeci Sani u Prijedoru.

Nakon poplava 2014. godine, po nalogu Fonda solidarnosti Republike Srpske, izgradnja nasipa na rijeci Sani izvođena je u periodu od 15. decembra 2014. do 11. maja 2015. godine i tada je završeno oko 220 metara nasipa, od predviđenih 430 metara.

Iz "Voda Srpske" navode da su radovi tada obustavljeni zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa sa vlasnicima parcela na predviđenoj dionici nasipa.

Nakon poplava iz maja 2019. godine, kada je utvrđeno da se rijeka Sana izlila na dijelu na kojem nije završen nasip, pokrenute su aktivnosti za završetak radova na predviđenoj dionici nasipa pored rijeke Sane.

Grad Prijedor je 16. septembra obavijestio "Vode Srpske", Fond solidarnosti i resorno ministarstvo da su u potpunosti riješeni imovinsko-pravni odnosi u dužini od 150 metara na predviđenoj trasi nasipa, te da je u toku sudski postupak određivanja naknade za eksproprisane nekretnine na preostaloj dužini od 50 metara, na završetku dionice nasipa.

Na osnovu toga, Javna ustanova "Vode Srpske" se 17. septembra obratila nadležnom ministarstvu za mišljenje i saglasnost za realizaciju predmetnog ugovora i završetak predviđenih poslova, a resorno ministarstvo dalo pozitivno mišljenje o nastavku radova.

U saopštenju je navedeno da su u utorak, 15. oktobra, "Vode Srpske" primile dopis Fonda solidarnosti Republike Srpske u kojem je navedeno da su naredbe Fonda iz 2014. godine o saniranju vodoprivrednih objekata na području Prijedora i dalje na snazi.

Na osnovu prethodne procedure, "Vode Srpske" juče su obavijestile grad Prijedor, resorno ministarstvo i izvođača radova da su stečeni svi uslovi za nastavak izgradnje nasipa na rijeci Sani, uzvodno od ušća rijeke Gomjenice.

Izvođač radova danas je uveden u posao. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije