Gradovi

Nazire se rješenje problema deponije u Goraždu

Nazire se rješenje problema deponije u Goraždu
Foto: Grad Goražde | Nazire se rješenje problema deponije u Goraždu

GORAŽDE - Predstavnici Svjetske banke i tim inžinjera boravili su ponovo u Goraždu, gdje su sa gradonačelnikom Ernestom Imamovićem i njegovim saradnicima obišli lokalitet Trešnjice i razgovarali o rješavanju problema odlaganja i upravljanja otpadom.

Lokalitet Trešnjice je prostor koji će, kako je i rečeno građanima Goražda, gradska uprava predložiti vijeću kao novu lokaciju za odlaganje otpada i to u dijelu koji ne bi narušio projekt podizanja buduće sanitarne deponije, kako zahtjevaju donatori. Istovremeno, prijedlog je da se gradi prva kaseta za otpad.

„Mi smo ih obavjestili da želimo jednu kasetu početi graditi, tako da ne bi ugrozili drugi projekat. Oni su nam dali odobrenje, ako bude u skladu sa potrebnim građevinskim načinom koji se treba u potpunosti ispoštovati. Današnja posjeta Svjetske banke ohrabruje i Goražde je prepoznat kao dobar partner, tako da idemo dalje prema potpunoj realizaciji projekta” rekao je gradonačelnik Goražda.

Prema prvim procjenama Instituta čiji inžinjeri rade na tome, podizanje jedne kasete moglo bi koštati približno šest miliona KM.

Gradonačelnik je istakao potrebnu hitnost u rješavanju ovog problema. Iznio da je grad, poštujući zahtjeve građana, sa vijećem stavio van snage odluku o određivanju lokacije za privremeno odlaganje čvrstog komunalnog otpada na području Goražda iz 2010., kojom je bilo omogućeno privremeno odlaganje otpada na lokaciji Šišeta.   Istovremeno, Goražde je za sanaciju i zatvaranje ove deponije izdvojio promtno 70.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije