Gradovi

Pratite nas na Google news

Ne žele migrantski centar u komšiluku

Ne žele migrantski centar u komšiluku
Foto: N.N. | Ne žele migrantski centar u komšiluku
Zlatan Čekić

BIHAĆ - Mještani nekoliko bihaćkih naselja koja se nalaze u blizini lokaliteta Vučjak, gdje se planira izgradnja novog prihvatnog centra za migrante, poručili su okupljanjem u proteklu subotu da takva mogućnost ne dolazi u obzir.

Od Šuhreta Fazlića, gradonačelnika Bihaća, koji je prisustvovao skupu, zatražili su da se promjeni odluka Gradskog vijeća i da se pomenuti centar gradi na nekoj drugoj lokaciji.

Ovom prilikom organizovano je i potpisivanje peticije, a u vrlo kratkom periodu potpisalo ju je nekoliko stotina mještana. Stanovnici Zavalja, Vučjaka, Velikog i Malog Skočaja, Žegara i Vedrog Polja, gdje žive mahom mještani hrvatske nacionalnosti, navode kako se plaše za sopstvenu sigurnost s obzirom na dosadašnja iskustva s migrantima.

"Ako se ovdje uspostavi kamp u kojem će boraviti 5.000 migranata, život na ovim prostorima postaće neizdrživ. Ne želimo vjerovati da odluka gradskih vlasti ima veze s tim što ova sela nastanjuju Hrvati", kažu zabrinuti mještani.

Gradonačelnik Šuhret Fazlić kaže kako potpuno razumije strahove i brige mještana, te ističe kako su vlasti u Bihaću ostavljene na cjedilu i primorane da se same nose s teretom migrantske krize.

"Ovi ljudi su opravdano očajni i nezadovoljni, a ja treba da ih ubjeđujem u nešto za šta nisam ni ja ni oni. Ovo je problem koji je trebalo da rješavaju država i Ministarstvo sigurnosti BiH i na njega ukazujemo punih godinu dana", ogorčen je Fazlić.

On je istakao kako će peticiju i zahtjeve mještana ponovo razmatrati Gradsko vijeće i pokušati pronaći odgovarajuću odluku.

Podsjetimo, gradske vlasti u Bihaću nedavno su odlučile da lokacija za novi prihvatni centar za migrante koji borave u tom gradu bude na lokalitetu Vučjak, nekoliko kilometara od grada prema granici sa Hrvatskom. Njihovim izmještanjem na ovaj prostor trebalo bi doći do rasterećenja urbanog područja, gdje već mjesecima boravi na hiljade ilegalnih stranih državljana. Također, plan je da svi migranti koji budu dolazili na područje Bihaća, budu smješteni na novu lokaciju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Poli Hammy Toast nova je zvijezda doručka!

Marketing tim / 14.08.2020 09:05

Usporite svakodnevne obaveze i priuštite si odličan doručak za zdrav početak dana! Nova pileća šunka Poli od sada je na raspolaganju u novom četvrtastom obliku, idealnom za pripremu toplih sendviča.

Poli | Nova Poli zvijezda je stigla!

Poliy Hammy Toast pažljivo je pripremljen iz pilećeg mesa najviše kvalitete. Ima strukture šunke, svijetlo roza boju i nježan miris. Sočan, mekan, lagan i ukusan idealan je za pripremu toplih sendviča za doručak, najvažniji obrok dana, ali i za različite druge ukusne zalogaje tijekom cijelog dana.

Poli već više od 40 godina svojim proizovdima zadovoljava vaša garstonomska čula željna najsočnijih zalogaja, zato nagradite svoj organizam i u novi dan zakoračajte kao pravi junaci.

Najčitanije