Gradovi

Neminovno poskupljenje vode u USK

Neminovno poskupljenje vode u USK
Foto: Zlatan Čekić | Neminovno poskupljenje vode u USK

BIHAĆ - Predstavnici preduzeća koja se bave uslugama vodosnabdijevanja na području Unsko-sanskog kantona najavili su skora poskupljenja vode, te istakli kako za to postoji niz različitih faktora.

Prema njihovim riječima, poskupljenje električne energije od 20 odsto ugrozilo je njihovo poslovanje, a problem je i značajno povećanje cijena repromaterijala i drugih usluga kada se radi o pružanju ove vrste komunalnih usluga.

"Naše preduzeće pumpa vodu u sušnom periodu iz rijeke Sanice i da bi se voda prebacila preko 600 metara nadmorske visine potrebno je potrošiti dosta električne energije, jer se radi o jakim pumpama. Uz ovakvo poskupljenje struje mi ćemo imati velike gubitke" , kaže Nada Repija, direktorica preduzeća "Vodovod" iz Bosanskog Petrovca.

Identične probleme imaju i u Sanskom Mostu, a direktor firme "Vodovod i kanalizacija" Mensur Islamović navodi kako je cijena materijala za održavanje vodovodne mreže porasla i do 400 odsto.

Dodao je kako situaciju usložnjavaju i migracije, jer se veliki broj ranijih korisnika odselio, pa je manja potrošnja vode, a time i prihodi preduzeća. Takva situacija je i na području drugih gradova i općina, pa je tako u Bihaću sada 6.000 manje korisnika nego prije deset godina.

"Sve ove okolnosti ugrožavaju naše poslovanje. Ukoliko bismo samo servisirali račune prema 'Elektrodistribuciji BiH', ne bismo mogli plaćati ni svoje dobavljače niti ostale kooperante. Možda bismo mogli izdržati do maja ili juna, a potom ne bismo mogli isplaćivati redovne plate", kaže Mirsad Merdanić, direktor Javnog preduzeća "Vodovod" iz Bihaća.

Rukovodioci pomenutih komunalnih preduzeća saglasni su u ocjeni kako će u vrlo skorom periodu doći do znatnog povećanja cijena usluga vodosnabdijevanja, što će biti dodatni udar na džepove građana koji već trpe teret teške ekonomske krize.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije