Gradovi

Niže cijene u privatnim vrtićima za 850 djece u Mostaru

Niže cijene u privatnim vrtićima za 850 djece u Mostaru
Foto: Grad Mostar | Niže cijene u privatnim vrtićima za 850 djece u Mostaru

MOSTAR - U Gradskoj vijećnici Mostara potpisani su ugovori o subvencioniranju smještaja djece u deset privatnih predškolskih ustanova u gradu, koje će obuhvatiti 850 djece.

Cijena cjelodnevnog dječjeg programa za roditelje je ugovorom definisana u iznosu od 200 maraka, dok je cijena cjelodnevnog jasličkog programa 220 maraka. Ostatak od 210 maraka po djetetu subvencioniraće Grad Mostar, a godišnje će biti potrebno izdvojiti oko milion KM.

„Ovu temu smo zajedno počeli komunicirati prije godinu dana kada smo razmišljali kako povećati i poboljšati kvalitet usluga predškolskog odgoja u Mostaru. Dugi niz godina svjedoci smo nesređenog sistema, odnosno nedostatka mjesta u ustanovama za predškolsko vaspitanje i obrazovanje. Danas smo svjedoci odluke koja je donesena na Gradskom vijeću, gdje je prepoznato da se kapaciteti koji nedostaju u javnim ustanovama mogu riješiti uvođenjem privatnih institucija u sistem“, rekao je gradonačelnik Mostara, Mario Kordić.

Od ukupno 16 privatnih vrtića u Mostaru, deset je ispunilo zakonske uslove, a 850 djece imaće pravo na subvenciju Grada Mostara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije