Gradovi

Nova afera potresa Doboj

Nova afera potresa Doboj
Foto: RTRS | Nova afera potresa Doboj

DOBOJ - Policija u Doboju istražuje slučaj prodaje tuđeg poslovnog prostora u centru grada. Poslovni prostor koji pripada kompaniji Večernje novosti prodao je grad Doboj nakon što ga je u RUGIP-u nezakonito upisao na sebe.

Postoje indicije da je ovo samo jedan od slučajeva kriminalne i nezakonite prodaje prostora u ovom gradu.

Bez njihovog znanja,kažu u kompaniji Novosti ,neko je nasilno uselio u prostor od 67 kvadrata u Ćuprijskoj ulici u Doboju ,koji je njihova imovina i počeo da ga uređuje. Slučaj su prijavili policiji , a od gradske uprave zatražili da inspekcija zaustavi radove . Šokiralo ih je saznanje da je njihovu imovinu grad Doboj prodao i da prostor , za koji posjeduju svu dokumentaciju o vlasništvu, ima novog vlasnika.

"Na naš ZK I PL odnosno na naš poslovni prostor se upisao novi vlasnik. Pri tome je izbrisana i hipoteka koju mi imamo", rekla je Ivana Sandić iz "Večernjih novosti" Banjaluka.

Tvrde da sve obaveze koje imaju po osnovu prostora uredno plaćaju gradskim službama i da je uprkos tome neko uspio sve da zaobiđe i prostor proda kao gradski.

"Interesantno je da je recimo Poreska uprava taj poslovni prostor procijenila na 92.000 KM, a da je grad Doboj nezakonito uknjižio i prodao novom vlasniku za 62.000 KM", dodala je Sandić.

Prostor je prodat na licitaciji radniku jedne osiguravajuće kuće koji je Novostima priznao da ga je kupio za potrebe svog prijatelja Slađana Јovića. Јović je kao kadar DNS-a jedan od direktora u Gradskoj toplani, a ranije je bio načelnik odjeljenja za privredu u gradskoj upravi Doboja. Na pozive novinara RTRS-a i poruke nije odgovarao. Osim policiji Novosti su svu dokumentaciju poslale i Okružnom tužilaštvu Doboj , a od RUGIP-a zatražili da sprovede internu istragu i utvrdi da li je bilo propusta u geodetskoj upravi u Doboju, što su i učinili. Slučaj istražuje i dobojska policija.

"Predmetne provjere su u završnoj fazi, nakon čega slijede i završne konsultacije sa postupajućim tužiocem, te podnošenje izvještaja Okružnom javnom tužilaštvu Doboj", navela je portparolka PU Doboj Ljerka Stanimirović.

Zaštitu za uzurpaciju imovine Večernje novosti prvo su zatražile od gradske uprave u Doboju, ali je inspekcija utvrdila da nema radova,pa tako ni razloga da djeluju. U Novostima nisu sjedili skrštenih ruku već su počeli seriju tekstova o tome, te pozvali i građane da im prijave slične nepravilnosti.

"Čak smo jutros dobili informaciju da postoji preko 100 lica koja vode isti ili sličan spor sa gradom Dobojem zbog otimanja lične imovine", naglasila je Sandićeva.

Iz gradske uprave niko se nije oglašavao. U dobojskoj javnosti je ostao upamćen slučaj kada je policija podnijela izvještaj o zloupotrebi službenog položaja protiv tri službenika gradske uprave pod sumnjom da su kao članovi gradske Komisije za javnu prodaju poslovnih prostorija i garaža u državnoj svojini, protivpravno sproveli postupak prodaje poslovnog objekta koji nije bio u vlasništvu grada. Dvije godine od tog slučaja iz Tužilaštva su odgovorili da je predmet još u fazi istrage.

(RTRS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije