Gradovi

Mural ubijenog navijača Zvezde u Doboju (FOTO)

Mural ubijenog navijača Zvezde u Doboju (FOTO)
Mural ubijenog navijača Zvezde u Doboju (FOTO)

DOBOJ - Dvadesetdvogodišnji umjetnik Deni Božić vještom rukom ukrašava mnoge zidove Doboja, a trenutno radi na muralu s likom Marka Ivkovića, navijača Crvene zvezde koji je stradao u Istanbulu.

Zahvaljujući upravo njemu, velikani sedme umjetnosti, poput Pavla Vuisića, proslavljeni naučnik Nikola Tesla, te svjetski muzičari i producenti Si Lo Grin, dr Dre i Džoni Keš samo su neke od poznatih ličnosti koje krase zidove stambenih i poslovnih objekata ovog grada.

On priznaje da ne zna tačnu definiciju murala, ali dodaje da je to vrsta ulične umjetnosti, kojom se počeo baviti ukrašavajući prvo zidove svoje kuće, a potom je u javnost izašao krajem 2013. godine.

"Uglavnom ciljam na zidove koji su lakše dostupni, ne traže 'papirologiju' i saglasnost vlasti i građana. Zidovi često nađu mene. Motive gledam da uklopim u sredinu i okruženje. Reference tražim u trenutku, rijetko kada unaprijed planiram, uglavnom tematika oslikava trenutno 'raspoloženje', pa i motivi variraju", priča Deni.

Šta je bila tema prvog murala, nije se mogao sjetiti, ali zato dobro zna reakcije sugrađana koje su većinom pozitivne, i njihovo oduševljenje mu, kaže, daje dodatnu inspiraciju za rad.

"Vjerujem da moji radovi nemaju neku kompleksnost, u smislu da ih teba posebno tumačiti. Ljude uglavnom privuku estetske vrijednosti, pa se trenutno držim istih", pojasnio je mladi umjetnik, koji se nije složio s našom konstatacijom da njegovim radovima prevladavaju tamne boje, te istakao da su "više prirodne, zemljane nijanse" i dodao da "voli realizam, tako da ne odstupa puno od istog".

Njegov svakodnevni "alat" čini nekoliko četki kojima "barata", flaša vode i kantica betonske boje, te nezaobilazne slušalice na ušima, jer muziku sluša zbog koncentracije koja mu je potrebna dok radi.

"Svakodnevna buka u jednom gradu može i te kako da ometa. Muzika je širok pojam za mene, ako ima kvalitet, poslužiće", kazao je Božić, te dodao da ne postoji neka posebna lokacija na kojoj bi volio da slika.

"Uglavnom se snalazim bez većih poteškoća na svim zidnim površinama. Ciglene površine mogu da zadaju dosta muke, pogotovo ako se rade četkama", navodi Deni.

Većinom voli da radi sam, ali uvijek ima mladih ljudi koji su voljni da mu pomognu, poput navijača Crvene zvezde, koji je okrečio zid zgrade, dok je on radio lik Marka Ivkovića.

Talentovani umjetnik na kraju kaže da su volja, rad i disciplina ono što je potrebno da neko bude dobar muralista, a u stvari isto to je, kaže, potrebno i svakom drugom umjetniku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije