Gradovi

Novi smjerovi u školi za mlađi kadar u rudnicima

Novi smjerovi u školi za mlađi kadar u rudnicima
Foto: NN | Novi smjerovi u školi za mlađi kadar u rudnicima

PRIJEDOR - Rudarski fakultet u Prijedoru pokrenuo je inicijativu prema Mašinskoj školi u ovom gradu da se ponovo uvedu u ovu školu obrazovni profili iz oblasti rudarstva i geologije, kazao je Vladimir Malbašić, dekan ovog fakulteta.

On je naveo da je neophodno da se podmladi kadar po rudnicima, jer kako ističe, uglavnom u rudnicima rade ljudi starosti iznad 40 godina.

"Predlažemo da se svake druge godine u Prijedoru upisuju rudarski i geološki tehničari naizmjenično, a tako i rukovaoci teškim i rudarskim mašinama i mehaničari rudarskih mašina. Treba razmišljati i o regionalnom pokrivanju teritorije Republike Srpske srednjim rudarsko-geološkim školama i, pored Prijedora, organizovati ih i u drugim centrima rudarske proizvodnje - Doboju i Stanarima, Bratuncu, Milićima i Srebrenici, te u Gacku", rekao je Malbašić.

Dodao je da su asistenti na Rudarskom fakultetu u Prijedoru spremni da učestvuju u organizaciji i realizaciji nastave svih stručnih predmeta i tako riješe mogući problem manjka nastavnog kadra.

Savez inženjera rudarstva i geologije Republike Srpske konstantno ukazuje na problem nedostatka srednjeg stručnog kadra u rudarskim firmama, kao i na njegovu neadekvatnu starosnu strukturu.

Malbašić je precizirao da se dva odsto privrednih subjekata u Republici Srpskoj bavi vađenjem rude i kamena i da je isti toliki procenat zaposlenih u rudarsko-geološkoj djelatnosti u Srpskoj, odnosno oko 5.500 ljudi, od kojih je samo 1.000 mlađe od 40 godina.

"Ako bi se taj udio preslikao na broj svršenih srednjoškolaca u Srpskoj, kojih je godišnje oko 10.000, to bi značilo da oko 200 đaka treba školovati za rudarstvo i geologiju. Takođe, od ukupnog broja svršenih srednjoškolaca, njih oko 20 odsto upiše fakultet Univerziteta u Banjaluci, tako da bi Rudarski fakultet upisivalo 30 studenata godišnje, odnosno 20 odsto đaka koji bi bili na četvorogodišnjim obrazovnim profilima", kaže Malbašić.

Dodao je da se veliki broj tehničara drugih tehničkih struka zapošljava u rudnicima baš zato što ne postoji kontinuirano školovanje u ovim obrazovnim profilima.

Kako je rekao, nadaju se da bi od sljedeće školske godine mogli imati barem jedno odjeljenje ili geologa ili rudara u Prijedoru.

"Mi smo inicijativu uputili školi, oni treba da je proslijede Odjeljenju za društvene djelatnosti i obrazovanje  pa oni na kraju Ministarstvu prosvjete i kulture  RS", kazao je Malbašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije