Gradovi

Pratite nas na Google news

Obrazovne ustanove u TK dobijaju oko 2,5 miliona KM

Obrazovne ustanove u TK dobijaju oko 2,5 miliona KM
Foto: N.N. | Obrazovne ustanove u TK dobijaju oko 2,5 miliona KM
Nataša Tadić

TUZLA- Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj sjednici je odobrila više od 2,5 miliona KM za realizaciju kapitalnih investicija za 50 obrazovnih ustanova, osnovnih i srednjih škola, te Univerzitet u Tuzli.

Investicija podrazumjeva rekonstrukcije unutrašnjosti objekata, popravku krovova, nabavku lektira, vanjsko uređenje objekata, izgradnje poligona, ograđivanje dvorišta škola, itd.

Sve to se radi u cilju stvaranja boljih uslova školovanja učenika i rada zaposlenika, tvrdi resorna ministrica.

„Radiće se zavisno od toga šta je koja škola tražila. Ministarstvo je dobilo zahtjeve pa smo pokušali ispoštovati značajan dio njih“, rekla je Fahreta Brašnjić, ministrica obrazovanja TK.

 Ministrica se osvrnula generalno na proces obrazovanja u doba aktuelne pandemije korona virusa te kazala da se situacija prati. Pedagoški zavod obišao je 90 škola proteklih dana, a do kraja sedmice će obići i ostatak od 120 škola u ovom kantonu.

„ Situacija je jako dobra. Higijensko epidemiloške mjere se poštuju. Nemamo značajan broj zaraženih u školama ni učenika ni zaposlenika. Danas imamo situaciju da nam je domar zaražen u OŠ „ Miričina“ u Gračanici. Ostali koji su bili u kontaktu s njim, idu u izolaciju. S obzirom da ne možemo naći zamjenu odmah, školu obustavljamo do ponedeljka. U ostalim školama je situacija dobra„, kazala je ministrica.

Brašnjić je dodala da su se roditelji pokazali izuzetno odgovorni i poštuju sve preporučene mjere.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije