Gradovi

Ogroman porast nasilja u porodici traži i veći rad šire zajednice

Ogroman porast nasilja u porodici traži i veći rad šire zajednice
Foto: Ustupljena fotografija | Ogroman porast nasilja u porodici traži i veći rad šire zajednice

TREBINJE - Nasilje u porodici na području istočne Hercegovine u značajnom je porastu, pa je potrebno snažnije i djelotvornije raditi na suzbijanju ovih krivičnih djela, a naročito na zaštiti žrtava, koja su u najviše slučajeva žene i djeca.

Ovo je rečeno na sastanku koji je Policijska uprava Trebinje organizovala sa potpisnicama Protokola o postupanju u slučajevima nasilja u porodici na području grada Trebinja, a u pitanju su, pored policije, u prvom redu Centar za socijalni rad, te vaspitno-obrazovne i pravosudne ustanove, te organizacije koje se bave zaštitom žrtava.

"Ono je zabrinjavajući podatak jeste da je broj krivičnih djela vezanih za ovu vrstu nasilja u velikom porastu, pa je za deset mjeseci ove godine na području cijele Policijske uprave Trebinje evidentirano 31 ovo krivično djelo, što je za 93 procenta više nego u istom periodu prošle godine, a kada govorimo o području grada Trebinja, kolege su evidentirale 22 krivična djela, što je mnogo više od prošlogodišnjih šest", kazala je Jovana Cvijetić, portparol Policijske uprave Trebinje.

Pozivajući se na ranije potpisani Protokol, ona kaže da je institucionalna saradnja veoma značajna, ali ima uvijek prostora za bolji rad, prije svega na zaštiti žrtava, naročito kada su u pitanju maloljetnici.

Vojin Mrdić iz trebinjskog Centra za socijalni rad takođe je potvrdio da je rodno zasnovanog nasilja sve više, odnosno, žrtve se sve više usuđuju da prijave nasilje koje trpe.

"Protokol koji je potpisan na nivou grada Trebinja u postupanju u slučajevima nasilja je vrlo značajan jer djelujemo kompaktno, ali sa tačno definisanim obavezama svih potpisnika, pa se na taj način efikasnije zaštite i žrtve kada se nasilje desi, jer žrtve najprije prijavljuju nasilje policiji, a policija zatim obavještava Centar za socijalni rad, gdje im mi pružamo psihološku pomoć, s obzirom da su žrtve tada u jednoj vrsti psihološkog šoka koga se trebaju što više osloboditi, kako bi se osnažile", kazao je Mrdić.

On napominje da su u ovoj godini evidentirali 23 prijave nasilja u porodici žrtava kojim su pružili pomoć i to uglavnom ženama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije