Gradovi

Opustošena šuma oko pustog sela

Opustošena šuma oko pustog sela
Opustošena šuma oko pustog sela

SANSKI MOST - Nekadašnji stanovnici sela Škrljevita, koje je udaljeno dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta, ukazali su, prilikom posjete svojim porušenim domovima, na ogromne razmjere nezakonite sječe šuma koje su u njihovom vlasništvu.

Prema njihovim riječima, šume na ovom prostoru su u proteklim godinama gotovo u potpunosti uništene, što je dovelo do nestanka nekoliko prirodnih izvorišta u okolini sela. Takođe, upozorili su da su svi putevi koji vode u selo, zbog prometa radnih mašina i izvlačenja drveta, u potpunosti uništeni, zbog čega je u Škrljevitu danas moguće doći jedino pješice. Ovo selo je u poslijeratnom periodu potpuno opustjelo, a nekadašnji mještani danas mahom žive u Hrvatskoj ili nekoj od zapadnoevropskih zemalja. Prema riječima mještanina Grge Stojića, stanovnici Škrljevite su tokom proteklog rata zbog ratnih strahota i stradanja odlučili kolektivno da napuste svoje domove. Tome je prethodio zločin koji su nad devet stanovnika ovog sela izvršila dvojica pripadnika Vojske Republike Srpske, nakon čega su se mještani odlučili na kolektivno iseljenje. Selo je potom tokom vremena opljačkano, a kuće su porušene ili zapaljene. Danas tek oronule ruševine obrasle vegetacijom svjedoče o ljudskom životu na ovim prostorima.  Iako u poslijeratnom periodu nije bilo volje i spremnosti na povratak, mještani kažu kako su i dalje čvrsto vezani za rodni kraj.

"Godišnje odmore i slobodne dane koristimo da dođemo, da se družimo i obiđemo grobove naših predaka. S nama dolaze naša djeca i unuci, kojima prenosimo ljubav prema rodnoj grudi", kaže Stojić. Prema njegovim riječima, u prijeratnom periodu selo je imalo sedamdesetak domaćinstava i oko 270 stanovnika. Na području sanske općine u prijeratnom periodu živjelo je oko 7.000 građana hrvatske nacionalnosti, dok sada taj broj iznosi tek nekoliko stotina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije