Gradovi

Otkriven Centralni spomenik poginulim borcima i civilnim žrtvama rata u Drvaru

Otkriven Centralni spomenik poginulim borcima i civilnim žrtvama rata u Drvaru
Foto: Ustupljena fotografija | Otkriven Centralni spomenik poginulim borcima i civilnim žrtvama rata u Drvaru

DRVAR - Paljenjem svijeća i polaganjem spomenika, u Drvaru je otkriven Centralni spomenik poginulim borcima i civlinim žrtvama odbrambeno-otadžbinskog rata (1992-1995).

Na mermernim pločama poredanim oko monumentalnog krsta ispisana su imena 258 poginulih boraca, 34 borca koji su stradali van zone borbenih dejstava i imena 70 civilnih žrtava rata.

Manifestacija "Dani sjećanja" upriličena je u organizaciji Opštinske boračke organizacije Drvar-Istočni Drvar i Opštine Drvar, uz veliku pomoć vlasti  Republike Srpske i Srbije.

Pomen i osvećenje Centralnog spomenika obavili su sveštenici Drvarske parhohije predovođeni parohom Sinišom Serdarom.

Porodice poginulih nisu krile tugu, ali i ponos na svoju, braću, sinove, očeve i muževe. Dijana Kukolj se sa suzama u očima sjeća svog poginulog stričevića Nenada Buce Šobota.

"Okupili smo se da odamo počast našoj braći, koji su život dali u poslednjem ratu  i da im se zahvalimo na njihovoj žrtvi. Ako u ovakvim trenucima ima utjehe, mi smo se vratili i ostali uz svoje heroje", rekao je predsjednik Boračke organizacije Drvara Miladin Bajić napominjući da ni dejtonske mape po kojima je Drvar ostao u Federaciji BiH nisu obesmislile njihovu borbu.

Vijence na centralni spomenik u Drvaru položili su predstvavnici republičkih i lokalnih boračkih organizacija kao i predstvnici vlasti Istočnog Drvara, Ribnika i Glamoča.

Vijence je položila  potpredsjednica skupštine Kantona 10 Dragana Damajanović  i ministar pravde Milan Bašić.

Specijalni izaslanik Predsjednika Srbije Milorad Veljović je rekao da je spomenik poginulim borcima Drvara amanet narednim generacijama kako se živi i gine za svoju otadžbinu, te da će predsjednik Alekasndar Vučić podržati sve aktivnosti bitne za povratak i ostanak Drvarčana na svojim ognjištima.

"Ovaj monumentalni spomenik je znak da naši saoborci u stvaranju Republike Srpske nisu zaboravljeni. Za mene je lično još je veća čast što sam ovdje da još jednom odam poštu svojim ratnim saborcima sa kojima sam proveo najviše vremena tokom otadžbinskog rata", rekao ratni komandant specijalnih policijskih jedinica RS i aktuelni ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srpske Dragan Lukač.

Poslije osveštanja spomenika upriličena je svečana akademija "Dani sjećanja" na kojoj su evocirane uspomene na ratnai poratna dešavanja u Drvaru.

"Ovo je veliki dan za Drvar, najmanje što smo mogli učiniti za naše heroje. Planiramo da 'Dani sjećanja' na naše poginule i stradale, prerastu u tradiconalnu manifestaciju, a smatraćemo je konačnom kada obnovimo porušeni spomen kompleks borcima narodno-oslobodilačkog rata 1941- 1945.godine",  naglasila je načelnica Drvara Dušica Runić zahvaljući se vlastima Republike Srpske i Srbije koji prate sve aktivnosti na poboljšanju života u Drvaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije