Gradovi

Podrška službama zaštite: Kreće obuka spašavanja iz Miljacke

Podrška službama zaštite: Kreće obuka spašavanja iz Miljacke
Foto: Ilustracija/arhiva | Podrška službama zaštite: Kreće obuka spašavanja iz Miljacke

SARAJEVO - Opštinski Štab civilne zaštite donio je Odluku o izdvajanju finansijskih sredstava za četiri Službe zaštite i spašavanja koje djeluju u sistemu Civilne zaštite opštine Novo Sarajevo.

To su Gorska služba spašavanja Stanica Sarajevo, Vatrogasno društvo „Novo Sarajevo 1934“, Crveni križ Novo Sarajevo i Ronilački klub „Bosna“.

Načelnik Hasan Tanović potpisao je ugovore s predstavnicima ove četiri službe. Dodijeljena sredstva za prve tri iznose po 15.000 KM, dok je za Ronilački klub „Bosna“ izdvojen iznos od 10.000 KM.

Sredstva namijenjena za ovu godinu utrošiće na obuke članova, ali i obuke učenika i uposlenika osnovnih i srednjih škola na području opštine Novo Sarajevo.

Trenutno se na području Novog Sarajeva organizuje obuka učenika osnovnih i srednjih škola iz protivpožarne zaštite, pružanja prve pomoći, zaštite i spašavanja u kriznim situacijama izazvanim zemljotresom i vježbu evakuacije. Planirano je da kroz projekat prođe 7.900 učenika osnovnih i srednjih škola.

Potreba za obučavanje osoba za spašavanje provodi se u cilju poduzimanja preventivnih mjera na sprječavanju ili ublažavanju djelovanja prirodne ili druge nesreće.

U narednom periodu biće realizovana i obuka spašavanja utopljenika iz rijeke Miljacke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije