Gradovi

Pojednostavljen pristup pravima za osobe s invaliditetom

Pojednostavljen pristup pravima za osobe s invaliditetom
Foto: Vlada KS | Pojednostavljen pristup pravima za osobe s invaliditetom

SARAJEVO - U okviru saradnje Vlade Kantona Sarajevo, UN Women BiH i Ekonomskog instituta u Sarajevu, a uz podršku Švedske, kreirana je Mapa prava i usluga za osobe s invaliditetom i starije osobe u Kantonu Sarajevo, kao i njihove njegovatelje, kako bi se ovoj populaciji pojednostavio pristup njihovim zakonskim pravima.

Mapa će uskoro biti dostupna na zvaničnoj web stranici Ministarstva za rad, socijalnu politiku, rasljena lica i izbjeglice KS, te će građani u nekoliko klikova moći dobiti sve informacije o pravima i uslugama, kao i načinu kako da ih realizuju.

“Raduje me da sa našim višegodišnjim partnerima, UN Women i Ambasadom Švedske, nastavljamo saradnju i kroz ovaj projekt. Siguran sam da će biti od konkretne pomoći našim sugrađanima koji pripadaju najranjivijoj kategoriji stanovnišva  pri ostvarivanju svih njihovih prava i beneficija, a s obzirom na isprepletene institucionalne nadležnosti, od Federacije, kantona do OPŠTINA”, istakao je premijer Nihad Uk.

Ovim povodom, premijer Uk i predstavnica UN Women Bosnia and Herzegovina Jo-Anne Bishop potpisali su Memorandum o razumijevanju koji, po riječima Bishop, predstavlja ključan korak ka poboljšanju pristupačnosti usluga u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije