SP Qatar 2022.

Gradovi

Pomor ribe u jezeru Kvrkulja

Pomor ribe u jezeru Kvrkulja
Foto: Ilustracija | Pomor ribe u jezeru Kvrkulja
Zlatan Čekić

VELIKA KLADUŠA - Usljed dugotrajne suše, niskog vodostaja i nedostatka kiseonika došlo je do velikog pomora ribe u jezeru Kvrkulja, koje se nalazi u blizini mjesta Vrnograč, na području općine Velike Kladuša.

Mještani kažu da se na površini vode može primijetiti kako pluta na desetine primjeraka uginule ribe, a nivo jezera, koji u normalnim okolnostima iznosi pet ili šest metara, sada je tek nešto viši od jednog metra. Prema riječima Šerifa Hušidića, procjene su da se u jezeru nalazi oko dvije tone amora, šarana i štuke, a mještani su započeli vađenje ribe kako bi je premjestili u nekoliko susjednih jezera i tako spasili od uginuća.

Hušidić ističe kako je drastičnom smanjenju vodostaja, sem dugotrajnog nedostatka padavina, doprinijelo prekomjerno crpljenje vode iz jezera kojom se zalijevaju obližnji usjevi. Inače, mještani su u proteklih nekoliko godina na obalama jezera Kvrkulja izgradili izletište, u koje su investirali preko trideset hiljada maraka, a u nekoliko navrata vršili su poribljavanje pomenutim vrstama ribe. Jezero se prostire na površini od oko 15 dunuma, zaštićeni je rezervat i stanište velikog broja divljih pataka.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije