Gradovi

Poziv na ljubav i sabornost sa nalaganja badnjaka u Trebinju (VIDEO)

Poziv na ljubav i sabornost sa nalaganja badnjaka u Trebinju (VIDEO)
Foto: Nezavisne novine | Poziv na ljubav i sabornost sa nalaganja badnjaka u Trebinju (VIDEO)

​TREBINJE - Tradicionalno nalaganje badnjaka na Trgu slobode, ispred Somenika oslobodiocima u Trebinju, obavljeno je u prisustvu velikog broja vjernika, uz tradicionalni poziv starješine Sabornog hrama Svetog Preobraženja Nikole Jankovića i gradonačelnika Mirka Ćurića – na sabornost, mir i ljubav.

Podsjetivši da sadržaj ljudskog života treba najprije da bude zajedništvo, otac Nikola je istakao da je najvažnija zajednica između Boga i čovjeka, al ii ljudi, ma koje vjere bili, jer je, kako je rekao, naš bog, u stvari, bog ljubavi.

“Zato je važno da naš izbor uvek bude ljubav božija i ljubav bratska, dobrota, pravda i istina, iako čovek često ima zajedništvo i sa zlom, pa se ljudi i u zlu udružuju, zbog čega ćemo svi pred Bogom biti odgovorni za ono što sami biramo”, istakao je otac Nikola, pozivajući da vjernicima uvijek treba da ima samo jedan zavjet, a on je da je Hristos među nama.

Čestitajući sutrašnji Božić tradicionalnim pozdravom “Hristos se rodi”, a vjernici mu odgovorili “Vaistinu se rodi”, otac Nikola je sve pozdravio u ime episkopa Dimitrija, Sabornog hrama i Crkvene opštine, pouivajući ih na ponoćnu liturgiju i sutra rano na Jutrenje.

I gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je istim pozdravom čestitao svojim sugrađanima Badnji dan i sutrašnji Božić, poručivši da svjetlost badnjaka zagrije naša srca i probudi ljubav, vjeru i nadu u svakome od prisutnih.

“Naša pravoslavna vjera nije samo dio naše istorije, ona nas pokreće, daje snagu da se suočimo sa izazovima i podsjeća da ljubav, nada i zajedništvo mogu da prevladaju sve, da zajedno kao porodica, prijatelji i sugrađani, budemo još snažniji, jer naša snaga nije samo u broju, već je, prije svega, izražena u našoj sabornosti”, istakao je gradonačelnik Ćurić.  

Prije nalaganja badnjaka na Trgu slobode u Sabornom hramu Svetog Preobraženja je održana liturgija, a liturgijama se slavlje Božića nastavlja najprije u ponoć, a zatim u ranim jutarnjim satima u svim hramovima Eparhije zahumsko hercegovačke i primorske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije