Gradovi

Preduzeće u stečaju nabavilo skupi kamion

Preduzeće u stečaju nabavilo skupi kamion
Foto: Zlatan Čekić | Preduzeće u stečaju, nabavilo skupi kamion

SANSKI MOST - Javno komunalno preduzeće "Sana" nabavilo je novi kamion za prikupljanje i odvoz smeća, a vrijednost ovoga vozila iznosila je 330.000 maraka, potvrdio je Alen Agić, rukovodilac u ovoj firmi.

Prema njegovim riječima, novo vozilo će u značajnoj mjeri unaprijediti rad ovoga preduzeća kada je riječ o obavljanju redovnih komunalnih djelatnosti. Nabavku vozila preduzeće je najvećim dijelom finansiralo vlastitim sredstvima, s tim da je Vlada Unsko-sanskog kantona sufinansirala kupovinu sa 40.000 maraka.

"Vozilo je već u našem krugu, ostalo je da se obave aktivnosti u vezi s registracijom i potom ćemo ga staviti u pogon. Do sada smo imali velike probleme kada je u pitanju odvoz smeća, jer raspolažemo sa starim vozilima čija prosječna starost iznosi tridesetak godina i koja su se stalno kvarila", istakao je Agić. 

On je podsjetio kako je JKP "Sana" prije nekoliko mjeseci također uložilo 360.000 maraka vlastitih sredstava u kupovinu potrebnih mašina i mehanizacije. 

Ovo preduzeće se već punih devet godina nalazi u stečaju, ali je kroz taj proces uspjelo da otplati milionske dugove te se podigne na zdrave noge. Danas posluju sa značajnom dobiti koju ulažu u poboljšanje procesa poslovanja i podizanje standarda zaposlenih, a uskoro planiraju izgradnju reciklažnog dvorišta za sortiranje i iskorištavanje otpada.

Ekonomisti ističu kako je JKP "Sana" pozitivan primjer kako se dobro upravljanim stečajem preduzeće može konsolidovati i izvući iz ekonomskih teškoća. 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije